Здраве и красота

Мъж и жена са първите случаи с коронавирус в София

И двамата са над 60 години

11.03.2020г. / 08 08ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Пробите на двама пациенти на УМБАЛСМ „Пирогов“ са с положителни резултати за COVID-19, съобщи пресцентърът на ВМА.

Касае се за мъж и жена, които са съпрузи, като и двамата са над 60-годишна възраст. Мъжът не е в критично състояние, но съпругата му е на командно дишане.

Данните показват, че синът им работи в стоков базар „Илиенци“ и има хипотеза той да е преносител на вируса. До момента са установени 89 контактни лица на двамата. Започва процедура по тяхното изследване и карантиниране.

Двамата заразени са настанени във вътрешното отделение на болницата, което е затворено. Цялата болница е изолирана, а пациенти не се приемат. Вътре тече преструктуриране на пространството, за да се осигури възможност за карантина на засегнатите от вируса хора и на всички, които са били в контакт с тях, съобщава БНР.

Междувременно стана ясно, че всички 23 проби, обработени в лабораторията на УМБАЛ „Света Марина“ – Варна са отрицателни.

Как да се предпазим от новия коронавирус COVID-19?

При вирусни симптоми, първо се обадете на личния си лекар и изпълнявайте стриктно неговите указания. Граждани, които нямат лични лекари, могат да се свържат по телефона със Столичната регионална здравна инспекция.

А граждани, на които е наложена карантина, стриктно да я спазват.

Продължава засилената дезинфекция в градския транспорт, в метростанциите и във всички институции, които работят с граждани.

Коментирай