Здраве и красота

Проф. д-р Ива Христова: Голяма част от хората ще прекарат вируса без симптоми

След като цяла Италия е под карантина и СЗО обяви вируса за пандемия, сериозността на ситуацията придоби нови размери

12.03.2020г. / 11 52ч.
Аз жената
Проф. д-р Ива Христова: Голяма част от хората ще прекарат вируса без симптоми

Говореше се, че COVID-19 няма да достигне Европа. След като цяла Италия е под карантина и СЗО обяви вируса за пандемия, сериозността на ситуацията придоби нови размери.

Защо е толкова бързо разпространението на коронавируса? На този въпрос отговори проф. д-р Ива Христова, зам.-директор по диагностично-лечебната и по научната дейност на НЦЗП в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR „България сутрин“.

„Инфекцията с коронавирус започна като единични случаи – взривове в Китай. В момента е засегнат целият свят. Основната причина за това е, че една голяма част от инфектираните го прекарват много леко или дори безсимптомно“, посочи проф. д-р Ива Христова.

Според официалните лабораторни изследвания 120 000 души са заразени с вируса. Броят на действително заразените обаче е много по-голям и смъртността е по-ниска, особено в развитите страни, смята тя.„Страната беше подготвена. Аз самата участвам в работна група, която обхваща представители на гранична полиция, на ДАНС, на регионалните здравни инспекции. Бяха подготвени предварителни планове при различни ситуации“, обясни проф. Христова.

Необходим ни е не само ресурс от болнични легла, но и от медицински специалисти. В момента има хора, които подават оставки – пример е клиниката по белодробни заболявания „Света София“.

Организацията обхваща наличните медицински специалисти. Да, така е, на много места има недостиг, но планът се прави с наличните“, каза тя за Bulgaria ON AIR.

Аз съм убедена, че преди колегите да подадат оставка те ще бъдат оборудвани и до това няма да се стигне“, заяви проф. Христова.

Младите хора не са основната рискова група и то по основната причина, че те по правило са със силен имунитет, добави тя.

Основното в момента е да спрем разпространението на вируса. Моята прогноза е, че пикът предстои до няколко седмици, а до няколко месеца се очаква епидемията да си отиде“, смята проф. Христова.

Най-оптимистичната прогноза за появата на ваксина е една година.

Кое е основното, което различава коронавируса от всички познати досега заболявания?

Според проф. Христова това е неочаквано бързото разпространение на вируса. Коронавирусът е сравняван със вирусите SARS и MERS, като при първия има едва 8000 заразени при смъртност 10%, при втория смъртност 30%, едва 2000 заразени.

„Ниската смъртност, леките случаи правят тази пандемия огромна. Тя тепърва ще се разпространява още“, допълни тя.

Повече вижте във видеото.

Коментирай