Здраве и красота

Кардиолог: Стресът мачка имунитета

Проф. Григоров подчерта, че организмът може да се укрепи с белтъчини, витамин D и витамин C

13.03.2020г. / 11 12ч.
Мария Дуковска
Кардиолог: Стресът мачка имунитета

Всеки от нас може неусетно да се превърне в преносител на коронавируса. Кардиологът проф. Младен Григоров посочи пред Bulgaria ON AIR, че епидемии човечеството винаги е преживявало, но в последните 10-15 години непрекъснато ни атакуват вирусни епидемии – луда крава, свински грип, птичи грип, ебола...

В случая по-различното е изненадата, тя действа крайно негативно. Изненадата в изключително бързото явяване и разпространение – това стресира човечеството“, обяви проф. Григоров.

По думите му коронавирусът е с висока смъртност при възрастните хора, защото след 70-годишна възраст обикновено те имат между 3 и 6 болести. Ако те са свързани със сърцето и белия дроб, то рискът се увеличава. До 10-годишна възраст процентът на смъртност е 0, от 10 до 40 г. се движи от 0,2% до 1,8%, около 50-60 г. нараства на 3,4%, а след 80-годишна възраст става почти 15%. Този процент съвпада с процента на смъртност при хронична сърдечна недостатъчност, обясни кардиологът в студиото на „България сутрин“.

Проф. Григоров подчерта, че няма специални лекарства, които да повдигат рязко имунитета. Той се укрепва с белтъчини – месото, сиренето, яйцата, с витамин D и витамин C.

В случая става дума за автоимунна реакция. Имунитетът се насочва срещу самия организъм. Най-важни са епидемиологичните мерки. Дори и без никакви мерки, епидемиите имат свойство да се самоограничават във времето. В Китай епидемията продължи 2-3 месеца, но техните мерки бяха такива, каквито засега никъде в Европа не са наложени“, каза още кардиологът.

И подчерта, че хипертоници с усложнения, прекарали инфаркти и инсулти хора, както и диабетиците, не трябва да изпадат в паника, а по-стриктно да си лекуват заболяванията.

Доказано е, че стресът мачка имунитета, излишният стрес е определено вреден, отбеляза още професорът и призова за спазване на епидемиологичните мерки, активно лечение и предпазване от простуди.

Вижте целия разговор във видеото.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати