Здраве и красота

Ползи за здравето от сушения черен касис

Повишава имунитета

26.04.2020г. / 05 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Черният касис е невероятно полезен плод. Той съдържа 4 пъти повече витамин С от портокалите и 2 пъти повече антиоксиданти от боровинките. В него се съдържа още гама-линолова киселина и калий. Количеството калий също надвишава това в бананите, смятани за най-добрите източници на минерала. Антоцианините в черния касис пък могат да повлияят положително възпаления в бъбреците, сърцето, кръвоносните съдове, пикочната система, борят се дори с раковите клетки.

10 страхотни ползи от цитрусовите плодове

Защо е полезен черният касис и защо трябва да го ядем по-често?

Има противоракови свойства

Черният касис е изключително богат източник на антиоксиданти. Те се борят с генезиса на ракови клетки и разрастването им из тъканите. Антоцианините в черния касис допринасят в баланса на окислителните процеси в организма, причинени от свободните радикали в него.

Препълнен е с диетични фибри

Диетичните фибри доказано играят важна роля за повишаване на добрия холестерол и намаляване на лошия. Фибрите оказват и положително влияние върху намаляване риска от затлъстяване и сърдечносъдови заболявания, както и свързани с тях усложнения. Консумирането на 1 чаша черен касис на ден може да помогне да намалите с до 40% риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и диабет.

8 ползи от консумацията на цикория

Полезен е за здравето на костите

Тъй като черният касис е много богат на манган, мед и калий, той оказва благотворно влияние върху състоянието на костите. Редовната консумация на този плод може да намали риска от различни заболявания, свързани с костната система, включително остеопороза, възпаления на ставите, артрит.

Марулите и техните невероятни ползи за здравето

Снимка: iStock

Намалява риска от диабет

Отново антоцианините, които помагат в превенцията на рак, могат да допринесат и в борбата с диабета и повишения риск от това заболяване. Тези полифеноли придават тъмния цвят на черния касис. Свързани са с намаляване на риска от различни хронични заболявания, благодарение на противовъзпалителните си свойства. Освен че понижават кръвната захар, те подобряват и чувствителността на клетките към инсулина.

Многобройните ползи за здравето от фурмите

Свързани статии

Стимулира здравето на очите

Сухотата в очите е проблем, който е предпоставка за възникване на инфекции и други очни проблеми. Недостатъчното овлажняване на окото може да доведе до повишен риск от свободно навлизане на бактерии и микроорганизми в окото. Черният касис има свойството да хидратира тялото отвътре и да стимулира функцията на жлезите с външна секреция, включително слъзните жлези.

7 важни ползи от тиквата за вашето здраве

Увеличава шанса за дълголетие

Тъй като антиоксидантите се борят със стареенето и потенциално зловредните изменения в деленето на клетките, те имат силата потенциално да забавят стареенето и да стимулират дълголетието. Наличието на мед в черния касис насърчава абсорбцията на желязо в организма, което от своя страна стимулира синтеза на колаген, нужен за поддържането на здрави кожа, коса, кости, сухожилия, стави, мускули.

Коментирай