Здраве и красота

Витамини и минерали – мощни антиоксиданти, подсилващи имунитета

Откъде да си ги набавим?

05.04.2020г. / 09 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да работи добре, имунната система се нуждае от мощни антиоксиданти. Тези вещества се борят с окислителните процеси в организма, като подпомагат функциите на имунната система. Някои витамини са антиоксиданти по структура и имат мощни противовъзпалителни и антистареещи свойства, които могат да допринесат за изграждане на силен и устойчив имунитет.

Витамини и минерали, от които тялото ни се нуждае по време на грип

Здравата имунна система зависи не само от витамин С, който сме свикнали да приемаме като добавка, когато се разболеем от вирусна инфекция или лека настинка. Тя се нуждае от цяла богата палитра от витамини антиоксиданти, за да защитава организма. Кои са тези витамини?

Витамин Е

Подобно на витамин С, витамин Е е много мощен антиоксидант, който подпомага борбата на тялото с инфекциите. Бадемите, фъстъците, лешниците и слънчогледовото семе са прекрасен източник на витамин Е. Този антиоксидант се среща още в броколите, спанака и листните зеленчуци.

6 признака на дефицит на витамини и минерали

Витамин А

Плодовете и зеленчуците, които са ярко оцветени, най-често в оранжево или тъмнозелено, са много богати на витамин А. Това са моркови, сладки картофи, тиква, пъпеш, тиква-цигулка, спанак. Витамин А е много мощен антиоксидант, който подпомага функцията на имунната система. Тя се нуждае от него, за да може в тялото да се извършват специфични метаболитни процеси, имащи отношение към добрия имунитет.

Витамин D

Повечето витамини идват от храната, но витамин D се синтезира в тялото чрез слънчевата светлина. Той присъства в състава на някои продукти, като риба, яйца, морски дарове, но в значително по-малки количества. През зимата естествените нива на този мощен антиоксидант в нашите тела намаляват, заради ограниченото излагане на слънце.

Кои витамини и минерали могат да бъдат вредни?

Свързани статии

Желязо

Желязото помага в преноса на кислород до клетките. Тялото ни абсорбира желязото, идващо от месото за разлика от други видове желязо с различни структури, идващи от други хранителни продукти. Това не означава, че желязото от растителни форми не е важно за здравето. Най-добрите източници на желязо са пилешко, пуешко, къдраво зеле, бобови култури, броколи, морска храна.

Селен

Селенът има много силен ефект върху имунната система. Той забавя процесите в тялото, които представляват свръхреакция при наличие на патоген и които изтощават силите на имунната система. Селен можете да си набавите от броколи, чесън, сардини, риба тон, бразилски орехи, ечемик.

Кои витамини и минерали са важни за добрия сън?

Коментирай
Свободно време