Здраве и красота

Как да дезинфекцирате четките за грим?

Те са преносители на бактерии, вируси и множество микроорганизми

09.04.2020г. / 06 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Четките и апликаторите за грим се използват ежедневно от дамите, които обичат да обръщат внимание на външния си вид. Ежедневната им употреба обаче крие рискове за кожата и здравето като цяло, защото по повърхността на тези предмети се задържат остатъци от грим, себум, мъртви кожни клетки, вируси, бактерии, най-различни микроорганизми. Мазните остатъци от грим са идеална среда за развитие и размножаване на тези патогени, които впоследствие могат да ни разболеят.

Дезинфекция на прахосмукачката

Как да дезинфекцираме четките за грим и апликаторите?

Четки с естествен косъм

Четките за грим условно се делят на два вида: такива с естествен и изкуствен косъм. Естествените влакна са по-трудни за поддръжка. Направени са от животински косми, които са по-добра среда за развитие на микроорганизми поради естествения си произход. За да почиствате щателно четките си от естествен косъм трябва да се отнасяте към тях като към собствената си коса.

Синтетични четки

Те са по-лесни за поддръжка заради изкуствената природа на влакната им. В тези влакна няма космени фоликули, което означава, че са по-малко привлекателни за бактериите и вирусите. По-лесни са за дезинфекция и изсъхват по-лесно.

Уханен домашен дезинфектант за ръце с етерични масла

Дезинфектант за четки с шампоан

1. Натопете четките в легенче с топла вода.

2. Капнете няколко капки шампоан във водата.

3. Започнете да втривате разтворения шампоан в четките с ръцете си. Масажирайте нежно, така че да обхванете всички влакна, дори тези в средата.

4. Изплакнете обилно с вода, докато се уверите, че влакната не са сапунисани.

Най-често използваните четки в грима

Дезинфекция с оцет

1. Смесете 1 супена лъжица бял винен оцет с ½ супена лъжица течен препарат за миене на съдове. Добавете 1 малка чашка топла вода.

2. Потопете четките в разтвора. Оставете ги да се накиснат за 30 минути.

3 начина да дезинфекцирате четките за грим

3. Внимателно масажирайте всяка четка с ръце, за да се уверите, че разтворът е достигнал до средата на влакната в най-вътрешната им част.

4. Изплакнете обилно с топла вода. Оставете четките да изсъхнат напълно преди повторна употреба.

5 грешки в грима, които причиняват акне

Хидроген пероксид (перхидрол)

Друга мощна антибактериална комбинация срещу бактерии и вируси по четките за грим е разтворът с перхидрол. В купа с гореща вода капнете няколко капки перхидрол и няколко капки шампоан. Накиснете в разтвора четките и апликаторите. Изчакайте 10 минути да се накиснат. Втрийте нежно с ръце, като използвате ръкавици. Изплакнете с топла вода.

Коментирай
Свободно време