Здраве и красота

С какво да замените любимите вредни храни

За по-малко калории и повече здраве

09.04.2020г. / 12 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чипсове, сладкиши, пържени храни... Обичаме да ги консумираме, въпреки да знаем, че са вредни за здравето и красотата ни. За щастие, има по-здравословни варианти, с които да заменим едни от най-често консумираните и така любими ни вредни храни. Вижте някои от тях.

Сушени плодове вместо сладкиши

Когато говорим за здравословно хранене и диета, най-трудна е битката със захарта и сладкишите. За съжаление, те имат много калории, никаква хранителна стойност. Когато ви се хапва нещо сладичко, заменете го със сушени плодове, които са натурални без добавена захар. С тях може да си приготвите и здравословни сурови бонбони. Ако обичате горски плодове, може да замените лакомствата и с тях. Те ще ви осигурят витамини, фибри, а и имат малко калории.

Мощни суперхрани срещу косопад (галерия)

Заменете пържените картофи със сладки картофи на фурна

Знаем че дори и да си ги приготвим у дома, пържените картофи са мазни и съдържат много калории. Сладките картофи са подходящи за диетични режими на хранене и са отлична алтернатива на обикновените картофи. Богати са на витамин А и антиоксиданти. Пригответе си ги на фурна, с малко зехтин и пресни билки.

Бургери

Всички ги обичаме, защото към тях има пържени картофки, сосове, пухкава питка. Е, за да направим това хапване по-здравословно ще е добре да си го приготвим у дома. На грил тиган пригответе пилешко, телешко или свинско месо. Овкусете го със сол, черен пипер. Вместо обикновен хляб си пригответе тези облачни хлебчета, рецептата вижте тук. Може да си приготвите и домашна майонеза, и разбира се, наблегнете на свежите зеленчуци във вашия здравословен вариант на бургер.

Богати на мазнини храни, които трябва да ядете (галерия)

Млечен шоколад или тъмен?

Въпреки че първият ни се услажда повече, по-здравословният избор е черният шоколад, особено ако искаме да намалим приема на захар и следваме диета. Важно е консумираният тъмен шоколад да е с поне 80% съдържание на какао и да си хапваме от него в малки количества.

Свързани статии

Домашен сладолед вместо от магазина

Още един начин да замените любимия, но нездравословен сладолед от магазина е да си приготвите такъв у дома, ползвайки плодове, малко мед за сладост, какао. Споделяме една лесна и бърза рецепта.

Заменете бисквитите с ядки или фурми

Дори пълнозърнестите бисквити и тези без глутен, не са препоръчителни за честа консумация. Тялото ни се нуждае от въглехидрати, но е важно какви избираме да му дадем. Вместо да ядете бисквити, торти, заменете ги със сурови бадеми, орехи или фурми без добавени захари. Те ще ви заситят и ще ви осигурят полезни мазнини, протеини и антиоксиданти. Или пък си пригответе здравословни бисквити, като тези.

Снимка: iStock

Коментирай