Здраве и красота

Болка при овулация – нормално ли е да се появи?

Какво представлява тя и колко време може да продължи

01.04.2020г. / 12 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на овулация могат да се появят много различни симптоми, а може и да не усетите нищо. Всичко зависи от индивидуалните особености на организма на отделната жена. Някои жени изпитват болка при овулация, която може да ги накара да се почувстват дискомфортно или да се изплашат.

Болката може да варира от съвсем лека до по-силна, както и да продължи от минути до часове, понякога повече от ден.

6 начина да разберете дали сте в овулация

Обикновено овулационната болка се появява от едната страна на корема, тъй като овулиращият яйчник е един, а не и двата едновременно. Болка може да се появи и в различни дни, защото овулациите в различните месеци не настъпват по едно и също време. Ако сте забелязали болка на 10-ия ден от цикъла си това не означава, че на следващия цикъл тя ще се повтори в този ден.

Някои жени могат да изпитат и кървене и зацапване по време на овулация, което също се счита за нормално явление и може да трае до 3 дни. Ако кървенето продължи повече от 3 дни, консултирайте се с лекар.

Как да проследим овулацията според вагиналното течение?

Друг възможен симптом по време на овулация е главоболието, което също е много характерно за някои жени. Гаденето и неразположението са друг често срещан симптом.

Какво причинява болката по време на овулация?

Когато яйцеклетката се развие в яйчника, около нея започва да се натрупва фоликулна течност. Когато една жена овулира, яйцеклетката и фоликулната течност могат да бъдат заобиколени и с кръв. Същинската причина за поява на болка в този момент не е напълно установена от медицината, но се предполага, че подлежащите тъкани биват раздразнени от промяната при отделянето на яйцеклетката и насищането на пространството около нея с течност и кръв в подготовка за евентуално оплождане.

5 трика за определяне на овулацията

Скоро след като яйцеклетката се освободи, болката затихва от само себе си.

Какво представлява болката при овулация? Как да я разпознаем?

Интензитетът на болката по време на овулация може да варира при различните жени. При някои може да е лека и тъпа, при други да е придружена с крампи и усещане за тежест, като при предстояща менструация.

Свързани статии

Появата на овулацията зависи от дължината на менструалния цикъл при различните жени. Средностатистически овулацията настъпва около 14-ия ден от идването на цикъла, но това число изобщо не е задължително. Ако изпитвате притеснения, свързани с появата на болка в този период или ако болката ви се струва твърде силна и нетипична, консултирайте се с гинеколог.

Кървене по време на овулация

Как да третирате болката при овулация?

Обикновено тази болка отшумява от само себе си в рамките на 24 часа и не се налага употреба на болкоуспокояващи или противовъзпалителни средства. Въпреки това, ако е прекалено силна и предизвиква неприятен дискомфорт, можете да употребите такива медикаменти. Помагат и топлите душове. Единственият начин напълно да премахнете болката при овулация е приемът на противозачатъчни таблетки. Те обаче са хормонално базирани и се предписват единствено след консултация с гинеколог. Той трябва да реши дали се налага приемът им или не.

Как да разпознаем овулацията най-лесно?

Коментирай