Здраве и красота

5 симптома на коронавирус, за които може би не знаете

Все още не знаем много неща за COVID-19

04.04.2020г. / 13 05ч.
Нина Иванова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ситуацията около новия коронавирус е наистина безпрецедентна, защото успя да парализира почти целия свят. Пандемията с COVID-19 предизвика смут и вся страх във всички общества. Все още има много неща, които не са ясни около вируса, включително и симптомите, с които може да се прояви. Лекари и експерти обобщават основните симптоми като суха кашлица, треска, затруднено дишане, но има и други, не толкова обсъждани признаци, които се проявяват. Вижте някои от тях.

Храносмилателни проблеми като диария и повръщане.

Според статия на „Business Insider“ около един на всеки десет пациенти с коронавирус е изпитал някакъв вид храносмилателни смущения, сред които диария и повръщане.

Изследване на „The Lancet“ показва, че около 3% от китайските пациенти с COVID-19 са имали разстройство. Около 5% от хората са имали симптом повръщане, според доклад на Световната здравна организация.

Кой е най-хигиеничният начин да изсушите ръцете?

Безпокойство е сред не толкова типичните признаци на вируса.

В скорошен доклад относно дом за възрастни във Вашингтон, в който близо 1/3 от хората са били с положителен тест за коронавирус, но половината от тях не са имали никакви симптоми, то няколко от пациентите са имали необичайни признаци като безпокойство и дискомфорт.

COVID-19 ни затвори вкъщи. Как да преборим стреса от застояването вкъщи?

Объркване.

В някои случаи COVID-19 може да се прояви с дезориентация, изтощение. Това са сред най-често докладваните симптоми от по-необичайните признаци.

Задух - как да разберете дали е коронавирус или пристъп на тревожност?

Главоболие и замаяност.

Отново в изследване на „The Lancet“, около 8% от пациентите с COVID-19 са споделили, че са имали главоболие.

Замаяност е също сред докладваните признаци в някои случаи. Разбира се, тези симптоми биха могли да са свързани и с други здравословни неразположения, затова ако изпитвате някой от тях не означава непременно, че сте болни от COVID-19.

Важни въпроси, свързани с COVID-19 и домашните любимци

Хрема.

Малцинство са пациентите с COVID-19, които са имали хрема. По-малко от 5% от хората съобщават за такъв симптом, според доклад на Световната здравна организация.

Подсмърчането не се нарежда сред характерните признаци на коронавирусната инфекция. Ако имате хрема, то по-вероятно е да имате алергия или да сте настинали.

Болки в гърлото е по-често срещаният симптом на коронавируса, но това е и най-характерният признак на грипа по принцип.

Важно: Не забравяйте, че при съмнение или проявени симптоми на вирус трябва първо да се обадите на личния ви лекар, за да му съобщите за тях и той да ви даде инструкции как да действате.

Коментирай