Здраве и красота

Кой е най-хигиеничният начин да изсушите ръцете си?

Изсушаването на ръцете е също толкова важно, колкото и миенето

03.04.2020г. / 13 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В условията на все по-разрастващата се пандемия от коронавирус вече всички разбрахме колко критично важно е да мием ръцете си често и то да го правим прецизно, а не както досега. Необходимо е да мием ръцете си с антибактериален сапун и топла вода, като търкаме всички повърхности на ръцете в продължение на най-малко 20 секунди, за да убием вирусите и бактериите по кожата.

Как да намалим страха от коронавируса?

Забравяме обаче, че подсушаването на ръцете е не по-малко важно от самото измиване.

Оставянето на водата върху кожата и изчакването тя да се изпари по естествен начин може и да носи усещане за лъжлива свежест, но всъщност този навик създава условия за размножаване на бактериите, полепване на вируси по водните капки по ръцете и в крайна сметка може да доведе до заразяване. Това важи не само за коронавируса, а за всички познати вируси и патогени.

Най-добрите домашни методи за дезинфекция, които всеки има вкъщи

След измиването на ръцете е жизненоважно да ги подсушите и то по правилния начин, за да намалите до минимум риска от пренасяне на вирусни частици чрез водните капки по кожата към лицето. Това препоръчват лекари от здравния център „Сейнт Джон“ в Провидънс, Санта Моника, Калифорния, цитирани от rd.com. Според тях бактериите се трансферират много лесно чрез водните капки по кожата към лицето, дори след като водата се изпари.

Хидратиращи масла за кожа, които да нанасяте след дезинфекция

Трите най-разпространени начина за подсушаване на ръцете са чрез сешоар, чрез хавлиена или памучна кърпа или чрез еднократни хартиени салфетки.

Изследвания на Клиника Майо показват, че най-добрият и най-сигурен начин да предпазите ръцете си от повторно заразяване е, като ги избършете добре с хартиени кърпи, които да не ползвате втори път.

Често допускани грешки при почистване с белина

Употребата на хавлиени кърпи задържа влагата по тъканта на плата, което също представлява повишен риск от размножаване на вируси и бактерии, и повторно заразяване с тях при следващо ползване.

Използването на сешоари за ръце също е непрепоръчително, тъй като по тях се задържат пръски от вода, както и по-едри капки, които могат да предизвикат повторно заразяване. Освен това, струята въздух на сешоарите е много силна, което предизвиква разпръскването на потенциално заразените капки вода по предметите наоколо, които някой може да докосне и да се инфектира.

25 неща, които трябва да чистите абсолютно всеки ден

Затова най-безопасна и хигиенична е употребата на хартиени кърпи. Избърсвайте ръцете си с тях или със салфетки, които да изхвърляте веднага.

Коментирай