Здраве и красота

Във времена на опасни вируси имунната система трябва да е защитена

Има различни начини да подсилим своята имунна система

05.04.2020г. / 12 02ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Световната здравна организация официално обяви кои са рисковите групи за COVID-19. Сред тях освен възрастните хора над 60-годишна възраст са и всички с автоимунни заболявания и с нарушена имунна система. За да се предпазим не само от новия вирус, но и от сезонните грипове и настинки, трябва да полагаме повече грижи за имунитета си.

Световната пандемия COVID-19, както и наличната в България втора грипна епидемия застрашават всички ни, особено тези със слаба имунна система. Тя се гради и има нужда от подхранване, затова е важно да вземем мерки в правилното време. А правилното време е сега! Не оставяйте детето си и неговия организъм незащитени през месеците на вируси, правилното хранене и активния начин на живот биха спомогнали за развиването на имунната система на нашите деца в правилна посока. Така можем да сме сигурни, че те ще са здрави и ще могат да посрещнат вирусите и да се справят с тях, ако се наложи.

Месец март започна тенденцията на ограничените възможности за активен начин на живот, но това не означава, че трябва да останем безучастни. Малките деца разчитат на родителите, щом стане дума за храна и набавяне на нутриенти. Комбинирането на добро хапване с имуностимулатори и хранителни добавки е най-добрият начин да гарантираме здравето на малчуганите.

Има различни начини да подсилим своята имунна система. Ето някои от тях: да си осигурим разнообразен хранителен режим, пълноценен сън, редовни и умерени физически упражнения, хигиенни навици и здравословна околна среда. Тези препоръки са валидни както за децата, така и за възрастните.

Когато става въпрос за детската имунна система, е важно да се отбележи, че тя е незряла и има нужда от по-силна подкрепа. Именно слабият имунитет е причина за честото боледуване при много от децата – настинки, пневмонии, възпаления на гърлото и т.н. 70% от децата на възраст до 5 години боледуват от 3 до 5 пъти годишно. По-уязвими са тези между 1 и 3-годишна възраст, за които е възможно да са болни 6-8 пъти в годината. Тези цифри обаче са нормални само ако се касае до леки настинки и стомашни неразположения. Не е нормално дете да изкара над 3 пневмонии или повече от 8 отита само за една година.

Имунисимо Кидс от Дансон съдържа екстракт от черен бъз. Черният бъз има доказано положително влияние за укрепването на имунната система. Може би не знаете, но не само плодовете на растението се използват, неговите цветове имат антибактериални и общоукрепващи здравето свойства. Антинеопластичните им качества са превантивно средство за ракови заболявания. Те са добро кръвоочистително, действат тонизиращо, стимулират кръвоносната система. Влияят добре при спазматична кашлица, пневмония, дори и при астма и ушни инфекции, стимулират сърдечната дейност. Освен това, в състава на имуностимуланта има и Витамин С, който е много важен за целия организъм и е трудно да си набавим в необходимото количество през по-студените месеци.

Имунисимо Кидс е подходящ както за профилактика, така и за активно лечение на вирусни заболявания.

Грижата за здравето започва от активна грижа за имунната система – не подценявайте ролята ѝ, за да се предпазите от всички опасни вируси, които се разпространяват.