Здраве и красота

Задух – как да разберете дали е от коронавирус или пристъп на тревожност?

Генерализираното тревожно разстройство и паник атаките могат също да предизвикат затруднения в дишането

07.04.2020г. / 20 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Целият свят изпитва тревожност заради пандемията от коронавируса. Почти всеки човек, който не е тестван за наличие на вируса в организма му, е изпитал съмнение дали не е заразен. Това е напълно нормално предвид притеснението, което всеки от нас има. Някои хора са изпитвали странни симптоми, които ги карат да се питат дали не са заразени.

Въпреки обявените сходни грипоподобни симптоми, характерни за инфекцията с коронавирус, могат да се появят и други симптоми, на пръв поглед нямащи общо с клиничната картина. Всичко зависи от това как конкретният организъм понася и се справя със заразата. Сред тези симптоми са хрема, болки в гърлото, кашлица, загуба на вкус и обоняние, болки в тялото, главоболие, задух.

Как да намалим страха от коронавируса?

Един от най-характерните симптоми, показващи съмнение за напреднала инфекция от коронавирус, навлязла в долните дихателни пътища и налагаща хоспитализация, е задухът или затруднението при дълбоко вдишване на въздух. Задухът обаче е характерен и за състояния, свързани с повишен стрес в организма, каквото е например генерализираното тревожно разстройство, за което сайтът prevention.com разговаря с психолога Теа Галахър, директор на Центъра за лечение и проучване на тревожността към Медицинския институт Пърлман към Университета в Пенсилвания.

Доктор Галахър отговаря на въпроса как тревожността може да причини задух или стягане в гърдите.

Тревожните мисли, че нещо ще ни разболее наистина разболяват

Ако човек никога преди не се е сблъсквал с паник атака или пристъп на тревожност в миналото, това може да се случи във всеки един момент, особено в напрегнатата ситуация около пандемията от коронавирус в момента.

Генерализираното тревожно разстройство може да предизвика куп симптоми, включително чувство на безпокойство, умора, силна раздразнителност. Възможно е да изпитвате трудности в концентрацията или да не можете да спите през нощта.

Тревожността може да повлияе тялото ви по начини, които не бихте очаквали, особено ако веднъж се почувствате особено отпаднали и силно обезпокоени от обикновено. Резултатът е ускорен пулс, треперене, усещане за загуба на контрол, стягане в гърдите и задух.

Тези физически симптоми могат да изглеждат страшни и е лесно да се объркат с нещо друго. При тревожността усещането за необясним страх е много характерно. Чувството е, че този силен страх няма да изчезне и не можете да избягате от него. Той настъпва лавинообразно вътре във вас, което може да доведе до паника.

Изненадващи фактори, предизвикващи тревожност

Тревожността създава такава силна енергия в тялото, която предизвиква биохимични промени в целия организъм. Мускулите се стягат, кръвното налягане се повишава, нервите се напрягат до краен предел. По време на паник атака например, симпатиковата нервна система задейства огромно отделяне на адреналин, което предизвиква интензивна физическа реакция.

Как да разберете дали задухът ви се дължи на силно безпокойство и тревожност?

Най-важното, на което трябва да обърнете внимание, е кога симптомите ви са се развили и колко дълго продължават. Отговорете си на въпроса кога за първи път сте почувствали задух. Усещате ли стягане в гърдите.

Ако се чувствате тревожни, симптомите вероятно ще ви връхлетят и ще отминат. Стягането в гърдите и затрудненото дишане ще се облекчат след изминаването на известно време.

Имате ли обсесивно-компулсивно разстройство?

Свързани статии

Един от най-важните показатели, че получавате пристъп на тревожност или нервна криза е задухът, който обаче, забележете – не пречи да си поемете дълбоко въздух. При страдащите от задълбочаваща се инфекция с коронавирус поемането на дълбок дъх е невъзможно заради нарушенията в тъканта на белия дроб, който инфекцията е причинила.

При болните от COVID-19 е налице не само задух, но и невъзможност за поемане на въздух, както и задържането му. Освен това би трябвало да чувствате и останалите симптоми – висока температура, грипоподобни симптоми, кашлица.

9 възможни причини да ви треперят ръцете

Как можете да облекчите симптомите на тревожност?

Тревогата и безпокойството от коронавируса могат да отключат наистина сериозна физиологична и психологическа реакция на организма. За да я облекчите, опитайте да се отпуснете, дишайте дълбоко и бавно, за да забавите пулса си. Не спирайте да дишате бавно и дълбоко поне 10 минути. Опитайте да правите упражнения за релаксация на тялото и отпускане на мускулите. Всяко действие, което ви носи разсейване, помага.

Коментирай