Здраве и красота

9 здравословни съвета за работа от вкъщи

Как да останете здрави и да се предпазите от различни болежки

08.04.2020г. / 05 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Работата от вкъщи се оказа новата реалност за мнозина по цял свят. Всеки, чиято работа позволява работният процес да се случва дистанционно, вероятно изпитва трудности. Да работиш от вкъщи може да се окаже не толкова здравословно физически и психически, колкото се предполага. Възможно е обаче да направите някои здравословни промени и подобрения в обстановката вкъщи, за да останете здрави, да се предпазите от поява на болки по тялото и други предизвикателства, свързани с обездвижването и неправилната поза по време на работа вкъщи.

5 симптома на коронавирус, за които може би не знаете

Организирайте специалния си работен кът вкъщи

Хората са свикнали да живеят и работят на различни места. Това е толкова вкоренено в психиката, че съвместяването на двете дейности – личния свят и работната среда в едно понякога е истинско предизвикателство. За да се справите по възможно най-здравословния начин, отделете си специално място за работа и го превърнете в любимото си бюро. Поставете там локално осветление, ако не е до прозорец. Гарнирайте със саксия с живо растение. Подредете графиците, календарите, тефтерите си и пособията за писане.

Избягвайте да работите там, където се храните или спите. Смесването на тези дейности има нездравословен характер и ще се отрази на психиката ви.

Вредни навици, които да изкорените в ерата на коронавируса

Изберете удобен стол и бюро

Ако не разполагате с бюро, можете да използвате маса, но тя задължително трябва да е на височината на лактите ви. Те трябва да могат да се подпрат стабилно на масата, за да се предпазите от изкривяване на гръбнака. Столът ви също трябва да е удобен по тази причина. Изберете такъв, който има подлакътници. Ако нямате такъв, важно е поне облегалката да е стабилна и да подпира кръста.

Избягвайте да работите на дивана

Излягането на дивана предполага изкривяване на гръбнака по време на работа. Не е препоръчително да се свивате с лаптопа си на дивана, не и за продължително време, защото ще се появят болки в гръбнака, врата и крайниците.

Работа от вкъщи – предимства и недостатъци

Дръжте екрана на здравословна височина

Екранът на компютъра трябва да е на нивото на погледа. Не трябва да се налага да повдигате или пък навеждате глава. Това ще създаде предпоставка за изкривяване на гръбнака и поява на болки.

Осигурете подпора на китката

Най-добре е да се снабдите с постелка за мишка, която има повдигната зона, предназначена специално за китката. Това ще ви предпази от схващания в областта на ръката.

Добавете и възглавница

Ако нямате достатъчно удобен стол, подпирането на гръбнака с възглавница е добро решение, което може да ви спести много болки.

Как да работите от вкъщи с половинката си без да се избиете

Създайте си рутина за правилна поза

Ако не можете да свикнете, че на всеки 30 минути работа е добре да спрете за момент и да направите няколко упражнения за разтягане, навийте си аларма. За да предотвратите прегърбването, схващанията и появата на болки във врата и кръста, разтягайте се от време на време и коригирайте позата си.

Отделяйте време за разходки

Въпреки че сте вкъщи заради създалата се извънредна ситуация с пандемията от коронавируса, това не означава да не се движите съвсем, особено ако работите на компютър. На всеки час ставайте и се разхождайте из апартамента или къщата поне 10 минути. Свършете нещо в кухнята или в спалнята. Раздвижването е много важно в такъв момент.

6 предимства на home office, когато ни се налага

Изключвайте компютъра, когато свършите работата си

Мозъкът се нуждае от почивка. Когато приключите, изключете компютъра си напълно. Използвайте времето си за почивка, като прочетете любима книга или гледате интересен филм. Отърсете се от социалните мрежи и непрекъснатите тревожни новини. Отделяйте време за тези все пак важни дейности по около 15-20 минути на ден, за да се предпазите от високи нива на стрес.

Коментирай