Здраве и красота

Грешки в носенето и избора на обувки, които вредят на здравето

Неудобните обувки могат да са много опасни

09.04.2020г. / 12 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Краката са носещото звено в нашия организъм. Те не само са подложени на огромен натиск, но и в тях са съсредоточени милиони нервни окончания, които влияят върху състоянието на всички органи и системи в тялото. Ето защо носенето на удобни обувки е толкова важно за здравето. Важно е и да избираме и сменяме обувките си по правилния начин, така че не само да избегнем болка и неудобство, но и да се предпазим от редица заболявания.

Обувки, с които никога не бива да шофирате

Кои са най-често срещаните грешки в избора и носенето на обувки, които ни вредят?

Не сменяте обувки с износена пета

Износената задна част на обувките без значение дали е ниска пета, ток или леко повдигнат ток, трябва да се заменя моментално. Тези износвания променят центъра на тежестта на обувката, което оказва изключително лошо влияние върху краката, стойката, гръбнака и цялостното движение на тялото.

Не сменяте достатъчно често обувките за спорт

Спортните обувки са подложени на още по-голям натиск при движение и активен спорт. Ето защо те се износват много по-бързо и развалят първоначалната си ергономична структура. Освен това, спортните обувки се изпотяват отвътре много интензивно заради спецификата на употребата им. Това е предпоставка за развитие на различни инфекции по кожата на краката освен опасността от контузии и травми, причинени от износването на този вид обувки.

Как да почистим петната от белите обувки?

Смазвате и притискате пръстите си в неподходящ модел обувки

Ако избирате обувки с остър връх без значение дали са с високи токове, ботуши или друг вид затворена обувка, тези модели притискат прекалено силно пръстите, което предизвиква изкривяването на ставите им. Появяват се втвърдяване на ставите, подуване, увреждания по кожата и ноктите, притискане на нерви и възпалението им.

Обувките трябва да осигуряват достатъчно място за свободно разполагане на пръстите, за да се избегнат тези сериозни проблеми.

9 ценни съвета за високите токчета, които ще спасят живота ви

Купувате обувки онлайн

Покупките онлайн са удобни и позволяват по-лесното връщане на стока, която не ви е по вкуса. Не всеки обаче се възползва от тази опция, за да си спести време и главоболия. Ако се примирявате с неудобните обувки, които сте си купили онлайн и ги носите въпреки забележките, които имате към тях, правите огромна грешка.

Свързани статии

Не пробвате новите обувки следобед или привечер

Ако сте излезли да си купите нови обувки сутрин или преди обяд трябва да знаете, че това не е особено добра стратегия. Сутрин краката не са подути и изморени. Така може да останете с лъжливо впечатление, че обувките, които пробвате, са ви удобни. Вместо това пробвайте обувки следобед или привечер. Така кракът ви ще е по-набъбнал и ще ви помогне да подберете най-удобния вариант за вас.

Неудобни обувки – да решим проблема!

Пробвате обувки твърде бързо

Никога не може да се направи абсолютно точна преценка при пробването на обувки, защото само същинското им носене в ежедневието може да покаже дали наистина са удобни. Въпреки това можете да намалите риска от купуване на неподходящи обувки, като ги пробвате малко по-дълго време в магазина.

Коментирай