Здраве и красота

Навици, от които изглеждаме зле

Хапвате сладкиши

08.04.2020г. / 13 07ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подпухване, тъмни кръгове под очите, коса без блясък... Всичко това ни кара да се чувстваме и да изглеждаме непривлекателни. Обикновено причините за всичко това се крият в нашите навици свързани с храненето, намалената физическа активност, недоспиването, консумирането на солени и пакетирани храни, стрес.

Кои други ежедневни навици ни карат да изглеждаме зле?

Консумирате захар и захарни изделия – излишни килограми, вяла кожа, акне, кожни раздразнения, бързо стареене, целулит

Редовната консумация на рафинирана захар било то в кафе или под формата на сладкиши, може да окаже негативно влияние върху цялостното здраве, но и върху красотата на кожата. Когато я консумирате се покачват нивата на кръвната захар, инсулина.

Тъй като захарните изделия са храни с висок гликемичен индекс, за тях е известно, че влияят върху колагена и еластина, благодарение на които кожата е гладка и еластична. В резултат се сдобивате не само с пъпки, раздразнения, но кожата ви губи своя свеж вид, ускорява се и появата на бръчки.

8 храни при главоболие

Твърде много диети и детокс режими – дефицит или излишък на хранителни елементи, косопад, чупливи нокти, вяла кожа

Много е важно когато искаме да детоксикираме организма си или да отслабнем, да го правим така, че да има периоди на захранване след това, самите режими да не са агресивни към здравето ни. Има диети, които може да не са подходящи за вас, ако организмът ви не приема млечни продукти например, или включват консумацията на повече въглехидрати. Някои детокс режими може да доведат до дефицит на важни минерали като желязо, което да влоши здравето и красотата на кожата, косата, ноктите, да повиши риска от анемия.

Ежедневни навици, които увеличават риска от депресия 

Не консумирате достатъчно плодове и зеленчуци – дефицит на хранителни елементи, умора, храносмилателни проблеми

Плодовете и зеленчуците са богати на фибри, които благоприятстват не само перисталтиката на червата. Когато не консумираме достатъчно храни с фибри, рискът от повишени нива на холестерол, умора, запек, напълняване, се увеличава значително. В допълнение, тези свежи храни ни зареждат с енергия и повишават имунитета ни.

Свързани статии

Не консумирате достатъчно храни, богати на пробиотици – проблеми със стомаха и храносмилането, намален имунитет, наднормено тегло

Пробиотиците са така наречените полезни бактерии, от които се нуждае нашата храносмилателна система, за да се поддържа една здравословна микрофлора. Дефицитът им може да доведе до слаб имунитет, храносмилателни проблеми, кожни проблеми. Как точно помагат на тялото ни, може да прочетете тук.

Пиете малко вода – кожни проблеми, запек, липса на концентрация, дехидратация, главоболие, задържане на излишни течности, подпухване

Водата е изключително важна за метаболитните процеси, протичащи в човешкото тяло. Когато тя е оскъдна във всекидневието ни, това може да доведе до редица здравословни проблеми. Не забравяйте, че препоръчителният дневен прием е не по-малко от 8 чаши, а ако спортувате, тялото ви ще се нуждае от повече вода.

Коментирай