Здраве и красота

Може ли да се заразите с коронавирус, докато тичате навън

Как да се предпазим

08.04.2020г. / 10 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Съществуват противоречиви съвети по отношение на тичането на открито по време на пандемия и извънредно положение. Важно е да спазваме правилата за изолация и да останем вкъщи, и да излизаме на открито само в случай, че трябва да си купим храна или лекарства. Също толкова важно е обаче да не спираме да поддържаме физическата си форма чрез упражнения и тренировки.

Как всяка зодия се справя със социалната изолация

Специалистите съветват да се правят упражнения вкъщи, а що се отнася до тичането – то е сред спорните видове тренировки, защото се провежда на открито.

Първоначално медицинските специалисти по цял свят бяха съгласни, че основният начин за предаване на инфекцията е чрез контакт от човек на човек или чрез контакт със замърсена повърхност. С течение на изследванията на новите случаи се доказа, че коронавирусът се предава и по въздушно капков път. Заради това се налага болните да носят маска, както и хората, които ги обслужват. Носенето на маска на обществени места също е задължително в почти всички държави.

Лесни начини да се движите повече вкъщи

Носенето на маска по време на джогинг обаче може да се окаже истинско предизвикателство, защото затруднява дишането при интензивно тичане и повишен пулс.

Можете ли да се заразите с коронавирус, ако тичате на открито?

Не е невъзможно. Можете да се заразите с вирусна инфекция по време на джогинг, тъй като вирусните частици се разпръскват във въздуха.

Самотата – измерима със затлъстяването по смъртност

Въпреки че шансът да се заразите е минимален, той не е напълно изключен. Всичко зависи от това дали преди вас на същото място е минал заразен човек и дали той се е изкашлял или се е изкихал. При такива реакции на тялото човек отделя много повече вирусни частици, отколкото при дишане.

Когато тичате в парк или градина, вероятността да се разминете с някого не е малка. Това крие и опасността от заразяване. Рискът обаче е значително по-малък, отколкото ако стоите с болен човек в една стая в рамките на 15 минути, казва доцент Пол Грифин, директор на Mater Hospitals infectious diseases department пред сайта bodyandsoul.com.au.

16 интересни неща, които можем да правим вкъщи под карантина

Свързани статии

Как да намалите риска от заразяване с коронавирус, ако тичате навън на открито?

  • Тичайте сами без компания.
  • Старайте се да тичате, спазвайки необходимата дистанция, така че да не се разминавате в близост с други хора.
  • Придържайте се към зоната около дома си. Не се отклонявайте прекалено.
  • Избягвайте да докосвате предмети и екипировката си, докато тичате. Ако го направите, не докосвайте лицето си, включително за да бършете потта си.
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
) ( преди 3 години )
Ако си зададеш въпроса към Мангъров, отговорът ще е "да".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
:) ( преди 3 години )
А опасно ли е да отворим прозореца, за да проветрим?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар