Здраве и красота

Признаци, че не получавате достатъчно слънчева светлина

Възможно е да имате дефицит на витамин D

10.04.2020г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Слънчевата светлина е необходима на човешкия организъм. Благодарение на нея в тялото се синтезира витамин D. Той може да се набави и от някои хранителни продукти, но количеството и качеството му в тях не могат да се сравнят със синтезирания в собствения ни организъм вследствие на досега на слънчевите лъчи с кожата ни.

Когато сме затворени задълго в дома си заради извънредното положение и спазването на ограниченията за намаляване на разпространението на новия коронавирус, тялото ни не може да получи така необходимия за редица жизнени функции витамин D.

6 начина да си набавите витамин D без слънце

Кои са признаците, че в организма ни е налице недостиг на витамин D?

Депресия, лошо настроение

Предвид ситуацията на изолация почти всеки човек се чувства в недобро настроение, което е нормално. Когато не можем да излизаме навън и да вършим всички неща, които сме можели да правим преди и с които сме свикнали, е нормално да изпитвате колебания в настроението си. Затова е и трудно да разграничим тези лоши настроения и депресивни състояния, трудно е и да разберем дали се дължат на изолацията или на дефицит на витамин D. Симптомите са сходни и е най-добре да се консултирате с личния си лекар, който да прецени дали да ви посъветва да приемате добавка с важния витамин.

Опасни заболявания, причинени от дефицит на витамин D

Напълняване

Витамин D участва в метаболитните процеси. Важен е и за контрола на кръвната захар, защото стимулира чувствителността на клетките към инсулина. При недостиг на витамин D в организма е възможно да се наблюдава повишаване на теглото.

Болки в ставите

При дефицит на витамин D е възможно да се появят болки със сила, сходна на тази при артрит и фибромиалгия според доктор Уесли Делбридж, говорител на „Academy for Nutrition and Dietetics“ пред сайта thehealthy.com. Хората, които не получават достатъчно витамин D чрез слънчевата светлина често изпитват болки по цялото тяло, ставите, костите и мускулите, особено сутрин. Витамин D играе съществена роля за усвояването на калций в тялото и при недостига му се наблюдава и лоша усвояемост на важния за костната система минерал.

Дефицитът на витамин D предизвиква напълняване около талията

Безсъние

Според „National Sleep Foundation“, прекарването на достатъчно време на слънце и на открито подобрява съня, качеството му и продължителността му. Ако имате спад в нивата на витамин D е много вероятно да изпитвате и затруднения в съня.

От колко витамин D се нуждаем на ден?

Обилно изпотяване

Обилното изпотяване е симптом за различни здравословни проблеми, един от които е дефицитът на витамин D, особено ако не тренирате интензивно. Това би могло да е показател, че ви липсва важният витамин.

* При съмнение за дефицит на витамин D или симптоми, които ви притесняват, консултирайте се с личния си лекар преди да предприемете прием на каквито и да е лекарства и хранителни добавки.

Коментирай