Здраве и красота

Прането на дрехите предпазва ли от коронавирус?

Колко дълго може да се задържи коронавирусът по дрехите и на каква температура да ги перем?

10.04.2020г. / 10 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коронавирус, както който и да е друг микроорганизъм, патоген, вирус или бактерия, могат да полепнат по всякакви повърхности, върху които да останат в продължение на часове или дни. Дрехите също попадат в този списък на пренасящи зарази повърхности. Докато сме в извънредно положение е важно да спазваме стриктно всички хигиенни съвети на здравните власти.

Как да се предпазите от зарази в хранителния магазин

Колко дълго коронавирусът може да остане върху дрехите и тъканите?

Специалистите и учените не са напълно единодушни за това колко дълго коронавирусът може да издържи върху тъканите и дрехите, но по най-голяма вероятност продължителността е около 12 часа. Това споделя Джорджин Нанос, епидемилолог и главен лекар в „Kind Health Group“, цитирана от thehealthy.com.

Как да намалим страха от коронавируса?

Коронавирусът се разпада при високи температури, затова зависи и как съхранявате дрехите си, при какви условия ги носите и как точно ги перете.

Как коронавирусът може да попадне върху дрехите?

По всевъзможни начини от околната среда. При всеки допир на дрехите с повърхности, по които е попаднал коронавирус, дрехите могат да станат заразни. Освен това при общуване с човек, носител на заразата, който говори, диша, кашля или киха в близост до вас, огромна концентрация вирусни частици попада върху дрехите ви директно чрез въздушната среда.

Най-добрите домашни методи за дезинфекция, които всеки има вкъщи

Къде трябва да държите връхните си дрехи?

Дрехите, с които излизате навън, трябва да се приемат като потенциално заразени, дори да не са. Те са били в досег с хора и повърхности, за които няма как да сте сигурни дали не са носители на коронавирус. Ето защо, когато се приберете, трябва да събличате дрехите много внимателно и да ги изнасяте на балкона. В никакъв случай не сядайте с тях върху мебелите и леглата си. Така ще пренесете заразата в дома си, което вече създава още по-голям риск.
Същото важи и за обувките. Те също трябва да се изнасят навън, за да не се повишава рискът от внасяне на инфекцията отвън.

7 съвета за дезинфекция на пералнята

Прането на дрехите убива ли коронавируса?

Прането на дрехите може да премахне вирусните частици от дрехите и тъканите в дома. То трябва да се случва според указанията за съответната тъкан, така че тя да бъде добре изпрана и същевременно да не бъде увредена.

Прането на екстремно високи градуси (90 градуса по Целзий) не е задължително, защото не всички тъкани могат да изтърпят такава висока температура без да се увредят.

Често допускани грешки при почистване с белина

За да премахнете коронавируса, както и всички останали патогени от тъканите на вашите дрехи е достатъчно да ги перете често с достатъчно перилен препарат и температура не по-ниска от 50-60 градуса. Ако смятате, че дрехите, с които сте излизали последно са потенциално по-замърсени от обикновено, изперете ги веднага.

Коментирай