Здраве и красота

4 причини за поява на болка в зърната

На какво може да се дължат болките в гърдите

07.05.2020г. / 05 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Почти всяка жена е изпитвала болка в зърната си в някакъв момент от живота. Понякога този дискомфорт се появява около менструацията, понякога представлява раздразненост, сърбеж, а в други случаи е вътрешна болезненост и напрегнатост, които се усилват при допир. Ако сте изпитвали болки в гърдите веднъж, вероятността те да се повторят е голяма. В повечето случаи не се касае до опасно състояние, но за да сте сигурни трябва да се консултирате с лекар.

Различни видове зърна на гърдите

Кои са възможните причини за болка в зърната? Ето 4 от тях.

Инфекция

Съществуват много различни инфекции, които могат да предизвикат болка в зърната и гъбичките са една от тях. Освен тях са възможни бактериални инфекции като стафилококовите например, които често засягат кожата. Обикновено при такива инфекции се наблюдава затопляне на зърната, болка и лек сърбеж. Притокът на кръв към зърното се увеличава. Това е начин тялото да се справи с инфекцията.

Болки в зърната на гърдите – какви са причините

Такива инфекции могат да се развият при подходяща топла и влажна среда, която се създава най-често от материите на сутиените, които жените носят часове наред всеки ден.

Дерматит

Болките и раздразненията в зърната могат да се дължат на екзема и дерматит. При екзема или псориазис е възможно да се появи дискомфорт в нежната кожа около зърната. Може да усетите пламтящ сърбеж, зачервяване, възпаление. Ако не сте склонни към екземи и не сте имали такъв проблем досега, възможно е да имате алергична реакция към платове, тъкани или сапуни.

Лекове при разранени зърна

Свързани статии

Хормони

Хормоналните промени в тялото също могат да предизвикат болки в гърдите и зърната. Те причиняват чувствителност на зърната, което може да доведе и до усещане на болка. Бременност, раждане, кърмене, прием на противозачатъчни или пък друг вид хормонален дисбаланс, свързан със заболявания на ендокринната система могат да са в основата на този проблем. Нужна е консултация с лекар.

Неподозирани факти за зърната

Кърмене

Много проблеми могат да възникнат по време на кърмене. Болките в гърдите са само част от тях. Възможно е на бебето да му е нужно време да свикне да суче, а може и да сте развили млечница – вид гъбична инфекция, появяваща се често при кърмене. Отново трябва да се консултирате с лекар.

Коментирай