Здраве и красота

Как електронните цигари повишават риска от коронавирус

Бъдете внимателни

16.04.2020г. / 07 14ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пушач ли сте? Е, следващите редове може би ще ви накарат да се замислите дали да не се разделите с този ваш лош навик по време на пандемията от коронавирус COVID-19.

Според публикация в www.huffpost.com от началото на март 2020, когато вече имаше обявена пандемия, използването на електронни цигари, което включва вдишване на смесица от аромати, никотин и химикали и след това издишването им под формата на дим, не само че не е безопасно, но може да увеличи риска от заразяване с коронавирус. Когато инфекцията достигне до носа или гърлото, тя се придвижва към дихателните пътища, предизвиквайки редица възпаления в тялото.

Косвени начини, по които можем да се заразим с коронавирус

За да могат да се справят, белите дробове трябва да ползват пълния си капацитет, да са в „добра форма“. Тютюнопушенето, било то и с електронна цигара, нанася вреди на белите дробове, потиска имунната система по такъв начин, че на тялото ни ще му е необходимо повече време за възстановяване, самият оздравителен процес няма да е лек.

Прането на дрехите предпазва ли от коронавирус?

Здравни експерти коментират, че въпреки изследванията на електронните цигари и тяхното дългосрочно влияние да са все още недостатъчни, знаейки за вредите от тютюнопушенето, при COVID-19 и други респираторни инфекции, ползването на тези средства от пушачите може да увеличи риска от развитие на усложнения от коронавирус. Повишава се и рискът, ако сте заразени, но не знаете, да предадете вируса на други хора или те на вас.

Може ли да се заразите с коронавирус, докато тичате навън

Но не само това, когато приемате тежките химикали пушейки, клетките на дихателната система се увреждат, а те са отговорни за управлението на имунната система, което е първата линия на защита на организма за справяне с респираторни заболявания като COVID-19, споделя Alexa Mieses, специалист от Северна Каролина.

Тогава имунната система трябва да се справи с щетите от ползването на електронни цигари, а това затруднява тялото да се справи с вируса. Увеличава се тежестта и продължителността на други респираторни инфекции като бронхит, грип и пневмония.

Свързани статии

Нарушава се способността на белите дробове да получават достатъчно кислород. Учените смятат, че способността на пациента да издържи влошаването на белите дробове, е много повлияна от историята на тютюнопушенето, в това число и използването на електронни цигари.

10 храни за здрави бели дробове

Докосвате лицето си отново и отново, докато пушите. Това представлява риск по отношение на заразяване с вируса, особено ако сте пипали други повърхности, ръцете ви не са идеално измити, устройството на цигарата не е идеално почистено. Не бива да забравяме, че издишайки, ние оставяме след себе си микроскопични капчици, ако пушим в компания, рискът да се заразим е още по-голям, защото коронавирусът се предава по въздушно-капков път, чрез издишване, кашляне и кихане.

 

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
a ( преди 4 години )
Свободно време