Здраве и красота

10 признака, че имате алергия

Симптоми, които могат да подведат, че страдате от друго състояние

04.05.2020г. / 16 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Алергията е състояние, което засяга милиони хора и което може да се прояви по различни начини в зависимост от алергена, който предизвиква реакцията на имунната система. Алергиите представляват свръхреакция на имунната система, отключена от алерген, който може да е сезонен или целогодишен. След като веществото или химикалът попаднат в организма, имунната система започва да произвежда хистамини – биохимикали, които имат за задача да насочат имунния отговор към конкретния дразнител. С тях обаче идват и куп симптоми на възпалителна реакция, които хората с алергии усещат.

Как да разпознаем алергията към ядки

Кои са признаците, че имате алергия, за която не подозирате?

1. Влажни, чувствителни очи

Когато сте изложени на определен алерген е възможно той да причини раздразнение в очите. Те стават сърбящи, сълзящи и зачервени. Сред най-честите причинители на такива симптоми са полените, прахът, мухълът, животинската козина, но е възможно и някои храни да отключат такива признаци, подобни на конюнктивит.

2. Дразнещо гърло

При поява на дразнител от околната среда е възможно гърлото да започне да ви дразни и да изпитвате сухота или пък повишено отделяне на гърлен секрет. Състоянието може да се обърка с вирусна инфекция или настинка. Симптомите са подобни.

Необичайни симптоми на алергия

3. Кожен обрив

Друга възможна реакция на тялото към даден алерген може да е обривът. Причинява се заради хистамините, които предизвикват повишено снабдяване с кръв на малките кръвоносни съдове в кожата. Появяват се сърбеж, дразнене, зачервяване, мехурчести обриви.

4. Подуване

Подуването е опасен симптом. То може да се появи в гърлото, което да възпрепятства нормалното дишане и да застраши живота при тежки алергични реакции. Подуване може да се появи по крайниците при ухапване от насекомо, около очите, по лицето. Налага се незабавен прием на антихистамин.

Признаци, че може да имате алергия към алкохол

5. Повръщане

Повръщането е симптом, който може да се предизвика от много различни състояния, затова и невинаги хората го свързват с алергия. Но това е природен механизъм на тялото да изхвърли алергена, който е предизвикал реакцията на организма.

Как да разпознаете алергията към акари

Коментирай