Здраве и красота

10 признака, че имате алергия

Симптоми, които могат да подведат, че страдате от друго състояние

04.05.2020г. / 16 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

6. Хрема

Ако за първи път изпитвате алергична реакция и основният симптом е хрема, това може да ви накара да объркате състоянието с вирусна инфекция. Хремата обикновено е придружена от кихане, отделяне на секрет и в гърлото, запушване на носа.

Кои симптоми издават алергията към котки

7. Коремни болки

Ако изпитвате болки след хранене, те може да са причинени от алергия към определена храна или група храни. В много случаи дискомфортът в коремната област, придружен от болка, къркорене на червата, газове, подуване и диария може да се дължи на хранителна нетолерантност, чувствителност към храна или непоносимост.

8. Умора

Умората е една от възможните прояви на алергична реакция. Изследванията показват, че много хора с алергии изпитват и хронична умора, която не свързват с алергиите си, а с други причини от ежедневието. Тя обаче може да е предизвикана от постоянната свръхреакция на имунната система, която води до изтощение на организма.

Алергия към яйца

9. Раздразнителност и депресия

Алергиите могат да имат и психологическо проявление, не само физическо. Причината е в нарушения на съня, причинени от алергиите, които предизвикват раздразнения и депресия. Другата причина е освобождаването на цитокини от имунната система, които трябва да се борят с причинителя на реакцията. Те намаляват серотонина, хормона на щастието, което води до лошо настроение, раздразнителност, депресия.

3 неверни мита за алергиите

10. Главоболие

Един от по-редките симптоми на алергии е главоболието. Въпреки че то обикновено се свързва с други състояния, може да се появи и вследствие на алергия. Главоболията са провокирани от подуването на тъканите заради алергичните реакции, което оказва повишено налягане и води до болка.

Коментирай