Здраве и красота

Магнезият, част от арсенала на вашата защита – и не само по време на криза

Магнезият е от ключово значение за протичането на редица процеси в тялото

08.05.2020г. / 08 27ч.
Михаела Лазарова
Магнезият, част от арсенала на вашата защита – и не само по време на криза

През последните няколко седмици хранителните добавки отбелязват ръст от 6% – 8% в продажбите в Европа и САЩ, според Nielsen. Изведнъж поддържането и стимулирането на имунната система по всички възможни начини се превърна в приоритет, както никога досега. „Проблемът“ при този подход е, че той все още следва вече остарелия модел „проблем – рецепта“. Този модел е насочен към прием на лекарства по лекарско предписание, когато оплакванията и симптомите вече са налице, докато при холистичните подходи, превенцията и ежедневната грижа за здравето са от ключово значение.

Магнезият е в основата на 600 ензимни реакции в организма, което го прави изключително необходим за правилното функциониране на почти всички процеси в тялото, от храносмилането, до нервната система. В тази връзка, балансирани нива на магнезий в организма са необходими не само по време на криза и глобална пандемия, но и всеки ден.

За онези от нас, които се опитват да „наваксат“ с приема на хранителни добавки, посягайки към отдавна забравените в шкафа опаковки, или купувайки големи количества изцяло нови продукти, нека имаме предвид, че магнезият е задължителен елемент ако искаме да извлечем максимална полза от усилията си за повишаване на имунитета.

МАГНЕЗИЯТ Е КЛЮЧОВ КОФАКТОР ЗА МЕТАБОЛИЗМА НА ВИТАМИН D:

Съветват ни да приемаме по-големи дози Витамин D, за да се преборим с вирусните инфекции. Витамин D е от ключово значение за здравето на човек. На практика всяка клетка в организма има рецептор за витамин D. Той може да модулира вродения и адаптивния имунен отговор и подобрява функцията на имунните клетки. Въпреки това, без добър баланс на магнезий, организмът не може изцяло да усвои ползите, свързани с прием на витамин D.

При магнезиев дефицит обмяната на екзогенният и ендогенен витамин D не протича по правилния начин, витамин D остава неактивен в организма и не може да окаже благотворното си действие. Всички ензими в черния дроб и бъбреците, които позволяват метаболизма на витамин D, превръщайки го в неговата биоактивна форма, се нуждаят от магнезий, за да функционират.
По същия начин магнезият е необходим за оптимално усвояване и на други витамини.

Цинкът също е известен имуностимулатор, който напоследък е гореща тема, но приемането на повишени дози цинк може да доведе до по-бързо изчерпване на запасите от магнезий в организма.

Магнефорс е 100% чист, натурален магнезий, който осигурява необходимата дневна доза от 250мг в една таблетка. Продуктът е изключително подходящ за бременни, поради естествения му чист, натурален произход.

МАГНЕЗИЙ ЗА ДОБЪР СЪН:

Здравословните нива на магнезий са в подкрепа и на дълбокия и възстановителен сън чрез поддържане на оптимални нива на GABA, невротрансмитер, който насърчава съня. Той помага на мускулите ни да се отпуснат и активира хормон, който ни помага да заспим в правилното време. А ние знаем, че добрият сън е изключително важен за поддържането на имунната система.

МАГНЕЗИЙ ЗА КОНТРОЛИРАНЕ НА СТРЕСА:

Стресът унищожава запасите от магнезий в организма като горски пожар. Ако нивата ни на магнезий вече са ниски, това може да бъде опасно. Магнезият е изключително необходим за правилното функциониране на нервната система.

Магнезият може да потисне способността на хипоталамуса да произвежда хормона на стреса, той може да намали отделянето на ACTH (адрено-кортикотропен хормон, който казва на надбъбречните жлези да произвеждат кортизол и адреналин) и може да намали отговора на надбъбречните жлези към ACTH. В допълнение, магнезият може да действа на кръвно-мозъчната бариера, за да предотврати навлизането на хормони на стреса в мозъка. Всички тези ползи от магнезия са причина да го наричаме „универсалното средство за успокоение“.

Емили Дийнс, ДМ (Psychology Today)

Магнезий + В комплекс на ABOPHARMA помага за правилното функциониране на нервната система, играе съществена роля в нервната трансмисия и нервно-мускулната проводимост. Той също така предпазва от прекомерно възбуждане на невроните, облекчава състоянията на умора, стрес, тревожност, раздразнителност и депресия, намалява безсънието и подобрява качеството на съня.

МАГНЕЗИЯТ УЛЕСНЯВА ДИШАНЕТО?

Носната лигавица действа като първата защитна бариера на белите дробове срещу патогени във въздуха. Това се дължи на мукоцилиарния клирънс (MCC), обусловен от движението на ресничките на епитела. Много е важно да се поддържа лигавицата на носа чиста, така че ресничките да изпълняват своята защитна функция. Предлагаме ви практичен съвет от Magnesium Health Institute за поддържане на чистотата на носната лигавица. Познахте, отново в главната роля е магнезият.

Какво ви трябва: Чисто магнезиево олио (проверете гърба на бутилката, за да сте сигурни, че е на ABOPHARMA; Магнезиевото олио на ABOPHARMA се добива в сондажните полета на Zechstein Minerals (Холандия) директно от земните недра и е с най-висока чистота на магнезиеви йони).

Ако нямате подходящ съд, вземете бутилка магнезиево олио със себе си под душа или на мивката, капнете няколко капки от олиото на дланите си и ги разредете с вода. Потопете носа си в „магнезиевия разтвор“, смръкнете и го оставете да влезе в носа ви, като повторите това няколко пъти.

Ще почувствате леко гъделичкане и нужда да издухате носа си няколко пъти след това. По този начин ще изхвърлите мъртвите клетки и секретите и ще почистите носната лигавица.

В заключение, нека тази криза бъде призив за събуждане, да обърнем внимание на нашето физическо и психическо здраве и да поемем ангажимент да се грижим за себе си и за околните, не само при поява на проблем, а ежедневно, като поддържаме оптимални нива на магнезий в организма.


Коментирай