Здраве и красота

Ползи за кожата от билката хамамелис

За какво помага билката

18.05.2020г. / 05 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хамамелис е растение, което има силни свойства, заради които от векове се използва като билково средство за облекчаване на различни здравословни проблеми. Родината на хамамелиса е Северна Америка. Среща се в Япония и Китай. Съществува главно в две форми – като храст или ниско дърво с жълти цветове. Заради целебните си свойства хамамелисът е част от народната медицина на индианците, както и древните народи на Азия. Дължи свойствата си на голямото количество танини в кората си.

6 от най-добрите билки за женското здраве

Хамамелис има много силен стягащ и изсушаващ ефект, заради което трябва да се избягва директното му прилагане върху кожата. За предпочитане е да се използва в разтвори с вода, алкохол (спирт), тинктури, в кремове или в комбинация с алое вера.

За какво помага билката хамамелис?

Допринася в лечението на хемороиди

Хамамелис може да помогне за облекчаване на възпалението при хемороиди, защото има противовъзпалителни и успокояващи свойства. Прилагането на хамамелис намалява подуването, зачервяването, болката и дискомфорта при това страдание. Прилагането на хамамелис може да помогне за намаляване и на кървенето при възпалени хемороиди. Прилага се външно с памучен тампон.

Най-добрите билки при задържане на излишни течности

Успокоява сърбеж в скалпа

Чувствителен и сърбящ скалп е проблем, с който хамамелисът може да ви помогне да се справите. Можете да добавите отвара от хамамелис към шампоана си, който да помогне раздразненият и сух сърбящ скалп да се успокои. Билката намалява чувствителността на кожата и допринася за потискане и на косопада. Ефикасен е и срещу пърхот.

При акне

Акнето е възпалително заболяване на кожата. При някои видове акне се наблюдава и бактериална инфекция. Тоник за лице с хамамелис може да окаже противовъзпалително действие върху акнетичната кожа и да я успокои. Хамамелисът намалява зачервяването, гнойните пробиви по кожата, свива порите благодарение на стягащите си свойства.

5 билки за повече енергия и цялостно здраве

Свързани статии

Успокоява ухапвания от насекоми

Ухапванията от различни насекоми могат да са болезнени, зачервени, сърбящи и подути. Тези неприятни последици от ухапванията и ужилванията могат да се повлияят много добре с третиране с хамамелис. Противовъзпалителният му ефект успокоява всички тези неприятни усещания и намалява подуването.

Може да помогне и при екзема и обриви

Тъй като хамамелисът има свойството да изсушава и свива кожата, при екзема и обриви е добре да смесите отварата от него с някакъв друг дълбоко хидратиращ продукт, който да овлажни засегнатото място.

Вълшебна билка засилва половата мощ при мъжа и облекчава менопаузата

При каквито и да е кожни проблеми, посъветвайте се с лекар преди да прилагате каквито и да е медикаменти без значение дали са билкови или конвенционални.

Коментирай