Здраве и красота

Възстановяваща йога – 13 причини да я практикувате

Прекрасен стил йога

01.06.2020г. / 15 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Йогата има много различни течения. Някои от тях са релаксиращи и успокояващи, други са интензивни, енергични, зареждащи. Възстановяващата йога е от видовете йога, при които човек остава за дълго време в една поза без да усеща напрежение, дискомфорт, стрес, риск от нараняване или болка. Разработена е в Индия и предполага допълнително използване на колани, столове, пейки, стени, одеяла, подпори, дори торби с пясък. В сравнение с динамичните типове йога, възстановяващата йога изисква повече внимание, спокойствие и възприемчивост. Тя включва различни видове ангажираност на мускулатурата.

Йога упражнения за вкъщи (Видео)

Ако не сте практикували възстановяваща йога, ето някои причини да го направите.

Възстановяващата йога помага да достигнете оптимално ниво на стягане на мускулите и разтягане на сухожилията, гъвкавост и мобилност.

Възстановяващата йога релаксира и регенерира тялото и ума.

Възстановяващата йога подобрява гъвкавостта без да носи риск от нараняване или контузии, болка и дискомфорт, ако се изпълнява внимателно и със специален индивидуален подход към тялото.

8 лесни йога пози, които са полезни за женското здраве

Този тип йога успокоява тревожността и безпокойството, защото има силно релаксиращ ефект върху съзнанието. При почти всички видове йога този ефект е налице, но при възстановяващата йога се усеща най-бързо и осезаемо.

Възстановяващата йога помага срещу безсъние, трудност в заспиването и често събуждане през нощта.

Възстановяващата йога помага развиването на търпение, способност за съсредоточаване, запаметяване.

Възстановяващата йога подобрява дихателната функция и кръвообращението. По този начин подхранването на всички органи и мозъка с кислород и важни вещества също се подобрява.

Отделете 15 минути за йога у дома (Видео)

Някои пози във възстановяващата йога могат да успокоят болки в тялото, най-вече в кръста, врата, бедрата, хълбоците, раменете.

Възстановяващата йога помага за подобряване на вглеждането в собственото си тяло и емоции, подобно на медитацията.

Йога упражнения за добро начало на деня (Видео)

Свързани статии

Този вид йога е много подходящ, ако сте физически и психически изтощени и се нуждаете от рестарт.

Възстановяващата йога е подходяща за всички възрасти, включително за хора в по-напреднала възраст и такива, които имат травми и наранявания от миналото.

Редовната практика на йога от възстановяващ тип може да помогне на страдащи от хронични заболявания, като диабет и сърдечносъдови заболявания, защото едновременно намалява тревожността от тези заболявания и подобрява функциите на страдащите органи и системи.

Йога упражнения, които да правим у дома (Видео)

Възстановяващата йога може да се практикува в клас, вкъщи или докато сте на почивка.

Коментирай