Здраве и красота

Защо е вредно да седим с кръстосани крака?

Тази поза на седене оказва вредно влияние върху цялото тяло

24.05.2020г. / 05 18ч.
Илияна Николова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Не само дамите, но и много мъже кръстосват краката си, когато сядат. Позата е удобна, а и изглежда някак по-красиво, погледната отстрани. Кръстосването на краката по време на седене и то най-вече продължително време, крие рискове за здравето и всъщност е един от най-нездравословните избори, които несъзнателно правим.

Ежедневни навици, които съсипват гръбнака

Продължителното седене е вредно за здравето, а седенето с кръстосани крака за дълъг период от време оказва още по-опасно влияние върху организма.

Защо е вредно?

Може да причини болки в гърба

При кръстосването на крака по време на седене се нарушава симетрията на скелета. Центърът на тежестта се променя. Не го усещаме бързо, защото сме седнали. Това още повече увеличава шанса да се появят болки на различни места по скелета и гръбнака. Ако сме в изправено положение и нарушим центъра на тежестта, дискомфортът ще се прояви много по-бързо, отколкото като сме седнали. Затова и седенето с кръстосани крака е толкова коварно.

Любопитни факти за гръбначния стълб

Кръстосването на краката упражнява и силен натиск и изкривяване в ставите на краката, най-вече тазобедрената и коленните. При тях също е много вероятно да се появят болки и възпаления по меките тъкани вследствие на повишения натиск върху тях.

Може да доведе до изкривяване на стойката

Редовното кръстосване на краката и продължителното седене в тази поза може сериозно да повлияе върху стойката и да предизвика изкривяване на гръбнака, което да се отрази на останалите части на скелета. Резултатът е болки, деформации, сколиоза.

Симптоми, профилактика и лечение на хиперлордозата

Може да се увеличи рискът от съсиреци, тромби и запушвания на кръвоносни съдове

Притискането на краката един върху друг ограничава нормалното кръвообращение. Кръвта, която излиза от сърцето, не успява да се насити с достатъчно кислород, който да достави към всички тъкани. Влошената циркулация при седене с кръстосани крака може да предизвика съсирване на кръвта и в някои случаи сгъстяването и формирането на кръвни съсиреци. Те могат да запушат важни кръвоносни съдове и да причинят сериозни проблеми.

Болки високо в гърба – за какво подсказват?

Може малко да натовари кръвното налягане

Въпреки че кръстосването на краката не може да повиши значително кръвното налягане, все пак може да добави няколко пункта към неговите стойности. Това се случва заради ограничения приток на кръв и притиснатите кръвоносни съдове, върху които налягането е по-голямо.

4 начина да подобрите стойката си

Коментирай