Здраве и красота

Домашни средства при лоша миризма на краката

Как да се справим с неприятния мирис на ходилата

27.05.2020г. / 12 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лошата миризма на краката е много често срещан проблем, който не е свързан задължително с инфекция с гъбички, въпреки че и тя е една от най-често срещаните. Значение за появата на лоша миризма на краката имат както бактериите и гъбичките, така и материите на обувките, задържането на влага, изпотяването на краката, интензивността на движението и още много други.

Миризливи крака през лятото – как да се справим?

За щастие има някои начини да се справите с лошата миризма на краката. Ето как да го направите с домашни средства срещу миризливи крака.

Баня с черен чай

Накисването на краката в отвара от черен чай помага за неутрализиране на изпотяването и бактериите по кожните гънки. Танините в черния чай убиват бактериите и балансират флората на кожата на краката. Накиснете краката в легенче с горещ черен чай, като внимавате да не се изгорите. Потопете краката и изчакайте между 15 и 30 минути, докато водата се охлади напълно.

6 начина да елиминирате лошата миризма от мишниците и краката

Етерични масла

Етеричните масла не само неутрализират лошите миризми и ароматизират кожата на краката, но някои от тях, като маслото от лавандула, имат и антибактериални свойства. Масажирайте краката с няколко капки лавандулово масло преди лягане и не отмивайте.

Как да намалим изпотяването и неприятната миризма на краката

Цинк

Цинкът би могъл да помогне в неутрализирането на неприятната миризма. Храните, богати на цинк, като морски дарове, телешко, спанак, боб, овес, гъби, бадеми, кашу, могат да подпомогнат естествените процеси в тялото, които контролират отделянето на лоша миризма.

Оцет

Разредете 1/3 чаша ябълков оцет в 2 литра гореща вода в легенче за накисване на краката. Натопете краката и изчакайте, докато водата изстине. Оцетът помага за неутрализиране на лошите миризми и убива бактериите.

Как баните с чай помагат срещу миризливи крака?

Царевично нишесте

Царевичното нишесте помага за абсорбиране на излишните течности при изпотяване на краката, които остават по кожата. Веднъж или два пъти на ден поръсвайте краката с царевично нишесте преди да обуете чорапите си. Правете това, ако не разполагате с талк или бебешка пудра. Също така можете да поръсите малко сода в самите обувки. Тя също абсорбира потта и неутрализира лошите миризми.

Ментов скраб

За да ароматизирате и дезодорирате краката си, направете си домашен скраб за крака с мента. Смесете 1 супена лъжица овес с 1 супена лъжица царевично нишесте, 1 супена лъжица захар и 2 чаени лъжици сушени листа от мента (стрити) в купа. Прибавете 1 супена лъжица кисело мляко, сокът от 1 лимон и 5 капки етерично масло от мента. Смесете добре до получаване на едра гранулирана паста. Втрийте с масажни движения в краката и оставете да подейства за около 1 час.

Как да се отървем от лошата телесна миризма?

Свързани статии

Английска сол

Английската сол има свойството да неутрализира лошите бактерии, а с тях и неприятната остра миризма на краката. За да си направите баня за крака, смесете 2 чаши английска сол с 3 литра гореща вода. Накиснете краката до изстиването на водата.

Направете си спрей дезодорант с градински чай

Можете да носите бутилка със спрей винаги със себе си. Когато усетите лоша миризма, просто напръскайте краката с него. В 150 мл гореща вода сложете 2 супени лъжици сушен градински чай. Изчакайте да изстине и излейте прецедената течност в спрей бутилка. Носете дезодоранта в чантата си навсякъде със себе си за повече сигурност.

Коментирай