Здраве и красота

5 признака, че програмата ви за тренировки не струва

Как да познаете дали видеата с упражнения в интернет са опасни и могат да ви навредят?

28.05.2020г. / 13 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Както по време на пандемията, така и преди нея много хора се обръщат към интернет, за да открият програми от упражнения и видове тренировки, показани във видеа, с които да отслабнат и изваят фигурата си. Оказва се обаче, че както с всяко нещо в интернет, така и с програмите за тренировки трябва много да се внимава. Можете да попаднете на не само неефективна тренировка, но и такава, от която здравето ви да пострада.

5 домашни упражнения, които конкурират ходенето на фитнес

Кои са признаците, че програмата за тренировка, която сте избрали, не струва и е по-добре да я зарежете?

1. Написана е от неквалифициран автор.

Преди да си изберете програма от упражнения е много важно, изключително важно, да проверите дали е посочен автор и ако е така – да проследите биографията му в мрежата. Направете проучване, с което да откриете дали човекът е надежден. Ако не успеете да намерите информация, достатъчно убедителна за вас, зарежете тази програма. Нейният съмнителен произход може да навреди на здравето ви при изпълнение.

Лесни упражнения, когато сте си вкъщи

2. Не включва разнообразие от тренировки и упражнения.

Важен показател за добрата програма за физическа активност е задължителното включване на богата палитра от упражнения, които да редувате по определен начин. Планът за тренировки може да включва и определено време за почивка, от което тялото се нуждае. Ако сте попаднали на повтарящи се упражнения ден след ден, това трябва да е сигнал за вас, че програмата не е здравословна и не е съобразена с изискванията, одобрени от специалистите в областта в световен мащаб.

5 упражнения, които може да правите в леглото

3. Не се предлага прогресия, повишаване на трудността с напредване на програмата.

Всяко добре балансирано и съобразено със здравословните цели упражнение трябва да предполага прогресия, развитие в трудността и изпълнението, за да може тялото ви да бъде предизвикано, да повишавате постиженията си, а заедно с тях и напредъка си по отношение отслабването и стягането на мускулите. Търсете именно такива предложения за тренировъчни програми.

Най-подходящите тренировки за сутрин, обед и вечер

Свързани статии

4. Използват се нездравословни практики и непрофесионален език.

Преди да решите да започнете дадена програма от упражнения, проучете нейните етапи предварително. Изгледайте и изслушайте видеата, като прецените дали в тях има непрофесионален език, който ви смущава, както и дали упражненията представляват опасност от нараняване и травми.

Най-добрата тренировка според типа личност

Ако режимът предлага драстично намаляване на калориите и същевременно интензивни тренировки, например, това би трябвало да е червена лампа за вас, че е нездравословно и не трябва да го започвате.

5. Програмата е съставена от непрофесионално заснети клипчета с телефон.

Как бихте могли да се доверите на някого, който се е снимал вкъщи с телефона си как прави упражнения – естествено, че би трябвало да подходите със съмнение. Един от важните компоненти на добре изпитаната и професионално съставена и представена тренировка е качеството на заснемането на видеото, както и употребата на професионална терминология и специализиран език. Ако това не е така в програмата, която сте избрали, тя може би не е достатъчно авторитетна и трябва да я зарежете.

Коментирай