Здраве и красота

Хранене при болест на Крон и улцерозен колит – полезни съвети и вкусни рецепти

Балансираното и вкусно хранене – помощник при чревно заболяване

28.05.2020г. / 12 54ч.
Аз жената
Хранене при болест на Крон и улцерозен колит – полезни съвети и вкусни рецепти

Балансираното и пълноценно хранене е едно от условията за добро здраве и цялостен тонус на организма. Когато човек е засегнат от хронично възпалително чревно заболяване (ВЧЗ), добрият хранителен режим е от особено значение и на практика е един от ключовете за по-пълноценен живот. Понякога обаче намирането на подходящи съвети за хранене при наличие на възпалителни чревни заболявания може да се превърне в обременяващо занимание. На помощ на пациентите с ВЧЗ и по-конкретно тези с улцерозен колит и болест на Крон е специално създадената платформа https://kron-colit.bg/, в която те могат да открият професионални препоръки за това как и с какво да се хранят, за да облекчат симптомите си. А множество лесни за изпълнение рецепти може да откриете тук. Кулинарен урок за хора с възпалителни чревни заболявания можете да гледате тук.

Създайте индивидуален режим

Преди всичко е важно да се отбележи, че различните видове възпалителни чревни заболявания протичат с различна клинична картина при всеки пациент. Затова е много трудно обобщаването на универсални хранителни съвети. Ето защо е препоръчително изготвянето на индивидуален хранителен режим спрямо конкретната диагноза, засегнатите места от червата, наличието на възможна лоша абсорбция на хранителни вещества, което може да доведе до недохранване, и други проблеми. Специалистите съветват и да не се прибягва до изключване на цели хранителни групи, защото това би повишило риска от липса на важни хранителни вещества. По-разумно би било при поява на оплаквания след консумация на определена храна, тя да бъде ограничена от менюто. Употребата на някои медикаменти за лечение на ВЧЗ от своя страна може да доведе до нуждата от прием на допълнителни добавки като калций, витамин D или фолиева киселина, но той трябва да става само след преценка от наблюдаващия специалист.

Кратки съвети за по-голям комфорт

Добрата новина е, че все пак следването на някои основни препоръки при наличие на ВЧЗ може да доведе до намаляване на симптоми като коремна болка и диария, да ограничи страничните ефекти от приема на определени медикаменти и като цяло да осигури по-дълго чувство на комфорт. Предоставяме ви някои от тях:

  • Избягвайте консумацията на храни, причиняващи газове като бобовите култури, карфиол, зеле, броколи;
  • Ограничете консумацията на газирани напитки и алкохол;
  • Намалете храненето с тежки, пикантни, пържени храни, защото те могат да влошат състоянието ви;
  • Когато готвите, предпочитайте по-леки начини на приготвяне като варене, готвене на пара, печене със зехтин вместо с олио;
  • Не използвайте прекалено пикантни подправки и сосове;
  • Внимавайте с приема на ледени напитки, както и консумацията на течности с високо съдържание на захар (плодови сокове, безалкохолни, енергийни/ спортни напитки);
  • Ограничете приема на заместители на захарта като сорбитол и манитол, особено когато те са в големи количества в храни или напитки;
  • Следете за консумацията на лактоза от млечните продукти и по възможност я ограничавайте;
  • Консумирайте малки порции течности начесто през деня като вода, бульони, супи, безкофеиново кафе или чай;
  • Бъдете нащрек със съвети от случайни места и хора, особено когато те препоръчват прием на непроверени добавки. Подобни продукти може да са във ваша вреда.

Не се подчинявайте на чинията

Балансираният хранителен режим може да е от голяма полза при възпалително чревно заболяване, но той не трябва да се превръща в самоцел и да подчинява живота на пациентите с подобни проблеми на съдържанието в чинията. На пръв поглед ограничаването на множество храни би създало усещане, че занапред пациентът с ВЧЗ ще трябва да консумира единствено безвкусни и еднотипни продукти и ястия. Истината е съвсем различна – хората с чревни заболявания също могат да се радват на удоволствието от приготвянето и консумирането на вкусни и апетитни ястия. И тук отново на помощ идва новата пациентска платформа.

Специалистът по хранене Илиас Мамалакис е изготвил редица вкусни и лесни за изпълнение рецепти, подходящи както за хора с болест на Крон, така и за такива с улцерозен колит или други чревни проблеми. Нещо повече, всяка рецепта съдържа и кратка информация за това как тя може да се обогати за пациентите, когато те не са в етап на засилване на симптомите. Авторът на книжката с рецепти се е постарал и да преработи и някои от любимите за всички ястия, по начин, по който те да не предизвикват дразнене на стомаха, но да запазят познатия вкус. Също така, под всяка рецепта има таблица, даваща информация за хранителната стойност на конкретната порция или парче ястие. Всички рецепти може да откриете тук.

Коментирай