Здраве и красота

Защо мускулите ви треперят при интензивна тренировка?

Кога е време да намалите темпото и опасно ли е

12.10.2020г. / 08 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте правили по-силови и интензивни упражнения вероятно знаете, че понякога мускулите започват да треперят. Чувствате се сякаш всеки момент ще рухнете на земята, все едно мускулите ви не издържат.

Да предизвиквате тялото си до краен предел е нещо често срещано по време на тренировки. Това не е никак лош навик, ако целта ви е да постигате напредък както в отслабването, така и в извайването на фигурата. Мускулите обаче имат своя предел и когато го прескочите, те започват да треперят. Това е знак, че сте достигнали своя максимум. Много хора биха се изплашили и биха решили, че е време да спрат с тренировките. Повечето фитнес инструктори обаче не смятат, че треперенето на мускулите е причина за голямо притеснение.

Най-подходящите тренировки за сутрин, обед и вечер

Ако обаче не обърнете внимание на треморите на мускулите, може да се нараните. Мускулите могат да започнат да треперят не само при вдигане на тежести или при много силови упражнения. Това може да се случи и при аеробика, пилатес, йога, танци, плуване.

Какви могат да са причините за поява на треперене на мускулите.

Неадекватен и недостатъчен сън

След тренировка мускулите се нуждаят от подобаваща храна и не по-малко важно от почивка, за да възстановят наранените си мускулни влакна и за да се освободят от натрупаната млечна киселина по време на натоварването. Един чудесен начин да се справите с треперенето на мускулите и да го предотвратите занапред е да се стараете да получавате достатъчно сън всяка нощ. В програмата си за тренировки винаги оставяйте достатъчно време за почивка.

Какво се случва с тялото, когато прекалите с тренировките?

Стигнали сте до крайности

Друга възможна причина за тремор в мускулите е провокирането им до краен предел. Ако сте надскочили възможностите на тялото си и продължавате да тренирате въпреки сигналите на мускулите ви, може да си причините наранявания и травми. За да не допускате това, не стигайте до крайности в упражненията. Всеки иска да постигне по-бързо желаната фигура, но това няма да се случи, ако прекалявате с нездравословни тренировки.

Свързани статии

Неподходящи тренировки в неподходящо време

Ако сте решили да започнете нова тренировка или да добавите ново упражнение към рутината ви, вероятността мускулите ви да го понесат тежко е голяма. Още по-голяма е, ако правите неподходящо за възможностите ви упражнение твърде рано и прекалено усилено. Това може да направи мускулите ви слаби и треперещи. Допълнителният стрес, който упражнявате върху тялото си, оказва влияние.

Тренировки, при които се изгарят най-много калории

Дехидратация

По време на тренировка трябва да се приема вода, за да може да се балансира загубата ѝ чрез изпотяване. Когато тялото ви е с ниско съдържание на вода, мускулите и съединителната тъкан изпитват затруднения в изпълнение на функциите си, което води до треперене и слабост. Загубата на електролити също е важен фактор за този негативен ефект. Пийте повече течности по време на тренировка и след това, за да възстановите загубите.

Коментирай