Здраве и красота

Домашен крем при екзема, дерматит и атопична кожа

Съдържа естествени природни масла

04.06.2020г. / 10 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожните раздразнения, дерматитът, сухата, лющеща се атопична кожа са проблеми, с които много хора се сблъскват. Причините за отключването им са много и различни, което прави превенцията по-трудна. Но за щастие има и природни механизми за противодействие на тези кожни проблеми, с които да облекчите зачервената, сърбяща и лющеща се кожа.

Натуралните масла, с които природата ни дарява, имат невероятен ефект върху кожата при екземи и дерматит. Домашно приготвените кремове с естествени съставки не съдържат петролни продукти, изкуствени оцветители и аромати, силиконови подобрители, които допълнително дразнят кожата. Те разчитат единствено на мощта на натуралните масла, които проникват дълбоко в кожата, хидратират я, подхранват я с незаменими мастни киселини и връщат целостта и здравината на кожните клетки, намалявайки възпаленията.

7 храни, които облекчават екземата отвътре (галерия)

Атопичната кожа може да се обостри във всеки момент от годината. Ето защо винаги трябва да сте подготвени с подходящ крем емолиент за възможно най-дълбоко хидратиране и подхранване. Емолиентите се различават от всички останали хидратиращи кремове и лосиони, защото освен омекотяващи и хидратиращи съставки, те съдържат и есенциални растителни липиди, които изграждат кожните клетки. Тези молекули навлизат в по-дълбоките слоеве на кожата и транспортират важни вещества.

Как да си направите крем емолиент вкъщи?

Съставки:

  • ½ чаша масло от ший;
  • ½ чаша кокосово масло;
  • 1 супена лъжица мед;
  • 40 капки етерично масло от лавандула;
  • 5-10 капки масло от чаено дърво.

Приготвяне:

1. Използвайте съдове за водна баня, за да разтопите в тях на слаб огън маслото от ший (карите) и кокосовото масло. Разбърквайте постоянно, докато се смесят напълно.

2. Добавете меда и оставете и той да се разтопи напълно.

3. Когато всички съставки са вече втечнени и хомогенизирани, добавете останалите масла. Разбърквайте непрекъснато, докато се смесят.

Употреби на кокосовото масло в грижата за красотата

Свързани статии

4. Оставете крема да се охлади и да започне да се втвърдява.

5. Поставете го в хладилника, за да се охлади за около 30 минути.

6. Извадете крема от хладилника, докато не е съвсем втвърден, а е все още леко мек. Пасирайте с пасатор или миксер. Целта е сместа да стане пухкава и лека, добре хомогенизирана и мека. Когато вече не виждате различни цветове и слоеве в сместа, значи е готов.

7. Когато сместа е готова, прехвърлете я в стъклен буркан и съхранявайте в хладилник.

Специална грижа за суха кожа, склонна към екзема

Мажете кожата си с домашния крем емолиент за суха и атопична кожа всеки ден. Той е подходящ както в активната фаза на възпаление, така и след затихване. Кожата се нуждае от постоянно дълбоко хидратиране и подхранване, за да се предотврати сухотата и лющенето.

Коментирай