Здраве и красота

4 типа напълняване и причините за тях

Някои хормони са отговорни за натрупването на излишни килограми

04.06.2020г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Типът фигура, който имаме се дължи не само на нашата генетика, но и на нашите ежедневни навици. Навици, свързани с цикъл на съня, хранене, дали водим активен начин на живот и спортуваме редовно, или пък разходът на енергия е малък в сравнение с калориите, които консумираме. Всичко това, малко или много влияе на синтеза на някои хормони в тялото ни, което допринася също за натрупване на излишни мазнини. Повече вижте в следващите редове.

Натрупване на тегло в областта на корема и гърба

Този тип фигура обикновено се дължи на хормона на стреса кортизол. Натрупването на излишни мазнини преобладава в талията, ръцете, гърба, лицето. Много е важно хората, които се борят с това омазняване на тялото да помислят за нивата си на стрес, тъй като кортизола е стресов хормон. Дали спят добре, дали ползват храната като регулатор на своите емоции.

Как да използваме цветовете за отслабване

Равномерно разпределяне на излишните килограми

Този тип напълняване се управлява от функцията на щитовидната жлеза. Хората, които са засегнати от него, по-трудно редуцират излишните килограми и също с много усилия задържат постигнатите резултати.

Освен здравословно хранене и редовна физическа активност, препоръчва се, както при другите типове напълняване, консултация със специалист.

Кои хормони определят вашия тип фигура?

Натрупване на мазнини предимно в корема

Така наречените бирени коремчета, се срещат и при двата пола и подсказват за това, че функцията на черния дроб е затруднена от консумацията на алкохол или преработени храни, като колбаси, чипс, сладкиши и т.н. Много често натрупването на излишно тегло в корема е съпроводено с болки в колената, раменете. Този тип напълняване се нуждае не само от здравословна диета, но и от детокс на черния дроб.

Свързани статии

В противен случай могат да се появяват неразположения и като скованост в гърба, раздразнителност, повишаване на кръвното налягане или холестерола.

Напълняване в областта на долната част на корема и гърба, бедрата и дупето

Обикновено това е показател за дисбаланс в синтеза на хормона естроген. Жените, за които е характерно това напълняване, обикновено имат по-проблемни месечни цикли, склонни са да задържат излишни течности, да страдат от запек и умора.

Снимка: iStock

Коментирай