Здраве и красота

3 неща, които задължително да направите веднага след тренировка

Каква е правилната последователност на нещата, които трябва да правим след приключване на физическото натоварване

30.06.2020г. / 16 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

След тренировка повечето хора бързат да отидат в банята и да измият потта след упражненията. Преди това се разтягат за няколко секунди, колкото да маркират разтягане. Хапват нещо набързо, най-често с не особено добре съобразено съотношение между въглехидрати, мазнини и протеини, а след това продължават с ангажиментите си. Всичко това носи стрес за организма, не му помага да се презареди с нови сили и енергия, а освен това крие риск от болка в мускулите и скованост. Защо се случва така?

5 неща, които никога не трябва да правите преди тренировка

За да се предпазим от проблеми след тренировка, трябва да правим 3 много важни неща в точното време и в точната последователност.

От 0 минута до 10 минути след тренировката

Това е моментът, в който трябва да започнете да разтягате мускулите си веднага след приключване на тренировката. Разтягането трябва да трае около 10 минути, за да имат достатъчно време мускулите ви да се отпуснат, докато са още топли. Когато мускулът се охлади, той се връща обратно в първоначалното си състояние отпреди натоварването. По този начин го предпазвате от наранявания, разтежения, нарушавания на мускулните влакна. Ако тренировката ви е била по-дълготрайна и интензивна, разтягането след нея може да продължи до 30 минути.

5 основни грешки преди тренировка

От 10 минута до 20 минута след тренировката

Това е моментът, в който трябва да вземете душ и да смените дрехите си. След като сте се разтегнали добре е важно да преминете към тоталното отпускане на тялото чрез взимане на душ и освобождаването от токсините по кожата, полепнали чрез потта. Бактериите и дрождите по кожата също трябва да се премахнат. Не оставяйте потта да изсъхне върху кожата ви и не продължавайте ежедневните си ангажименти с дрехите от тренировката. Сменете ги веднага след това. Така ще се предпазите от инфекции по кожата.

Подходящи храни преди тренировка (галерия)

Свързани статии

Не забравяйте, че е важно да почистите и лицето си след тренировка. Дамите са особено чувствителни към замърсяванията по кожата на лицето, затова е важно да се почисти щателно с подходящи некомедоногенни продукти.

От 20 минута до 30 минута след тренировката

Зареждането с „гориво“ е изключително важно и то трябва да се случи именно в този диапазон след тренировката. Последното нещо, но не и на последно място по важност, е да хапнете нещо, което да помогне на мускулите ви да се възстановят след натоварването и да не изгубят част от масата си. В рамките на до 30 минути след тренировка трябва да консумирате лека закуска, която да не надхвърля 200 калории и да е в съотношение въглехидрати към протеини съответно 2:1 или 1:1, ако се опитвате да отслабнете.

Най-подходящите храни след тренировка

Коментирай