Здраве и красота

Сок за силни кости и повече енергия

Богат на важни хранителни елементи

09.07.2020г. / 18 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Костите са най-твърдите минерални вещества в организма, но също така са и жива, растяща тъкан. Те ни осигуряват сила, баланс и подкрепа на цялото тяло, както и защита на вътрешните органи и поддържане на мускулите. Ето защо е важно да се грижим за тяхното здраве всеки ден. Освен редовните спортни активности, поддържане на здравословно тегло, консумация на храни богати на калций и витамин D, вижте една рецепта за свежа напитка, която се грижи за здравето на костите, но ще ви осигури и енергия.

Какви продукти са ви необходими?

Спанак

Спанакът е изключително богат на хранителни вещества, които са от съществено значение за здравето на костите. Той ни осигурява витамин К, който действа срещу остеокластите, които могат да нанесат вреди на костната тъкан. Спанакът съдържа и калций, магнезий, които са ключови за здравето на костите.

Храни за здрави кости (галерия)

Портокалов сок, който ще ви зареди с витамин D

Витамин, за който знаем, че е основно хранително вещество за мускулите и костите. Витамин D помага на тялото да абсорбира калция, който е необходим за поддържане на силни кости. Дефицитът му може да доведе до изтъняване и чупливост на костите, увеличава се и рискът от остеопороза.

Подходяща диета при артрит 

Краставици

Краставиците са чудесен източник на витамини А, В и С, калций, магнезий, фосфор и калий. Консумацията им хидратира организма, спомага за регулиране на pH в тялото, понижава нивата на пикочната киселина, което намалява риска или облекчава подаграта и артрита. Полезните зеленчуци съдържат и силициев диоксид, който подпомага растежа и укрепването на съединителните тъкани.

Свързани статии

Зелени ябълки

Още една полезна храна за силни и здрави кости. Зелените ябълки съдържат флавоноид, наречен флоридин, който може да намали риска от остеопороза. Ябълките ще ви осигурят и витамин С, който е от съществено значение за синтеза на колаген, който поддържа мускулите, кръвоносните съдове, костите и хрущялите. В допълнение, антиоксидантните и противовъзпалителни съединения в плодовете, спомагат за повишаване на костната плътност и здравина.

Забранени храни при артрит

Джинджифил

Суперхрана, която подобрява здравето на костите и облекчава болките в ставите, елиминира излишните течности от тялото. Съдържа съединение, известно като гингерол, имащо противовъзпалителни свойства.

Как да си приготвите сока?

В блендер сложете:

  • 1 и ½ чаша пресен спанак;
  • ½ чаша фреш от портокалов сок;
  • 1 краставица;
  • 2 зелени ябълки;
  • около 3 см парче обелен корен от джинджифил.

Всичко се смила до получаването на напитка с гладка консистенция.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати