Здраве и красота

Много богати на желязо храни, важни за здравето

Върнете баланса на важния минерал в организма си с подходящите продукти

15.07.2020г. / 11 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Желязото е минерал, който изпълнява жизненоважни функции в организма. Неговата основна функция е транспорт на кислород до всяка точка на тялото. Желязото е основна съставна част на хемоглобина, който участва в състава на червените кръвни клетки. Минералът желязо се набавя чрез храната. Средната стойност на необходимите количества желязо за деня са приблизително 18 милиграма. Количествата желязо, които сте приели с храната не се абсорбират напълно, затова и често се появяват дефицити. Недостигът се случва по различни причини – нездравословна и бедна на желязо диета, здравословни проблеми, затруднения в усвояването.

Богати на желязо храни, борещи се с анемията (галерия)

За да набавите нужните количества желязо на ден е необходимо да наблегнете на някои богати на този минерал храни, тъй като желязото се усвоява най-добре от хранителни източници, а не от хранителни добавки.

Кои са най-богатите източници на желязо сред храните?

Миди

Мидите са много вкусни, но и питателни. Не само те, но и останалите черупчести мекотели, като стриди например, са невероятно богати източници на желязо. Структурата на желязото, което се намира в мидите, се усвоява по-лесно от останалите видове желязо, добивани от други хранителни източници, например от растителните.

Спанак

Спанакът е много богат на желязо и много беден на калории. Това го прави идеален за диетата ви. Доставя също значителни количества витамин С. Желязото от спанака се усвоява също много добре от организма, тъй като витамин С подсилва този процес.

Странни симптоми на дефицит на желязо, които често игнорираме

Черен дроб и карантия

Дреболиите са добър източник на желязо. Сред тях са черен дроб, сърце, бъбреци, мозък, всички те са с високо съдържание на полезния минерал. Освен това в тези органи се съдържат селен, мед, витамини от група В, витамин А.

Бобови

Всички представители от семейство Бобови – фасул, боб, грах, нахут, соя, леща, са прекрасен източник на желязо. Те са и добър заместител на месото за вегетарианците. Изключително богати са на фолати, магнезий и калий.

Червено месо

Говеждото и телешкото месо са най-изявените представители на червените меса. Те са и най-богати на желязо. С количеството червено месо обаче трябва да се внимава, защото в големи количества и консумирано ежедневно може да доведе до висок холестерол и повишени нива на пикочна киселина в организма, които предизвикват сърдечносъдови заболявания и подагра. Червеното месо е богато още на селен, цинк, протеини и витамини от група В.

Кои храни са богати на желязо?

Свързани статии

Тиквено семе

Тиквените семки са чудесни на вкус, а и на хранителна стойност. Богати са на желязо, витамин В, витамин К, манган, цинк. Можете да ги добавяте към салати, печива, супи, топли ястия.

Киноа

В една чаша варена киноа се съдържат около 2,8 мг желязо, което представлява приблизително 16% от дневната нужда на организма. Тя е богата още на калий, магнезий, фолати, мед, манган и фибри.

Най-добрите източници на желязо

Броколи

Броколите са изключително бедни на калории и богати на фибри. Идеални са за диета и поддържане на здравословни нива на кръвна захар и холестерол. Помагат в отслабването и поддържането на добри нива на желязо в организма.

Коментирай