Здраве и красота

Неща, които влошават екземата

Избягвайте ги

13.08.2020г. / 04 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Екземата е кожно състояние, което се обостря по различни причини при различните хора и се овладява изключително трудно. Факторите за отключване и влошаване на екземата са най-разнообразни, като някои от тях се открояват по-осезаемо от други.

Кои са нещата, които могат да влошат екземата?

За какво подсказва екземата ви?

Прекалено високи или твърде ниски температури

Екстремните промени в температурата влошават екземата. Могат да отключат затихнала екзема или да направят съществуващата такава по-зле. Появяват се лезии, лющещи се зони, суха кожа, която сърби, цепи се и боли. Загубата на влага в кожата е основният причинител на тези симптоми. Загубата на вода е характерна и за двата температурни диапазона – ниският и високият.

Климатик

Климатиците създават съществени промени в температурните условия в помещението. Освен че охлаждат или загряват въздуха, те го правят прекалено сух заради принципа, на който работят. Това пресушава кожата и влошава екземата. Ако редовно прекарвате време в климатизирано помещение, екземата ви ще става все по-голям проблем независимо дали климатикът е пуснат на студено или на топло.

Храни, които помагат при екзема и дерматити

Душ

Взимането на душ е неизменна част от ежедневната ви хигиена, но ако го правите неправилно, екземата ви ще се влошава. Горещият душ е пагубен за кожата. Ако е налице екзема или дерматит, кожните проблеми неминуемо се влошават, защото горещата вода ги пресушава допълнително. Отделно употребата на сапуни и измиващи средства без допълнителна хидратация отнема от влагата в кожата и прави екземата лющеща се, увеличава сърбежа и зачервяването.

Домашен прах

Прахът в дома се носи постоянно. Дори да избърсвате старателно всички повърхности от прах всеки ден, той витае във въздуха и се натрупва непрекъснато. Колкото повече прах има в дома ви, толкова по-трудна за овладяване става екземата. Прахът буквално не може да се избегне, за съжаление. Колкото по-малко е той обаче, толкова по-добре за кожата ви. Прахът е пълен с алергени, частици, причиняващи възпаления, акари, мъртви клетки, частици от околната среда. Всички те влияят зле на кожата, още повече, ако е налице екзема.

Домашен крем при екзема, дерматит и атопична кожа

Свързани статии

Стрес

Стресът се намесва на всички нива в организма. Влияе и на кожата. Ако сте подложени на високи нива на стрес за продължителен период от време, кожата страда. Екземата ви ще се влоши, ако не отстраните стресовите фактори. Това е така, защото хормоните на стреса отслабват защитните механизми на кожата и я правят още по-уязвима, особено при наличен кожен проблем.

Някои храни

Има съществена разлика между алергии и екзема. Въпреки това и двете кожни състояния могат да се влошат при консумация на определени храни. Често този механизъм е индивидуален, затова не могат да се посочат точно определени храни, които влошават екземата. Ако забележите, че екземата ви се влошава след консумация на дадена храна, не я консумирайте.

Симптоми и лечение на екземата

Коментирай