Здраве и красота

6 навика, които намаляват риска от проблеми с черния дроб

Повече здраве за черния ви дроб и цялото тяло

04.08.2020г. / 11 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Черният дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло, без който не можем да живеем. Той страда не само от консумацията на алкохол. Има редица начини, по които можем да влошим състоянието му без да си даваме сметка. Навиците, които имаме в ежедневието си могат да влияят положително и отрицателно на здравето на черния дроб.

Най-добрите навици, които са полезни за черния дроб, са въздържание от алкохол, намаляване на консумацията на наситени мазнини, ограничаване на приема на преработени храни, внимателна употреба на лекарства без лекарско предписание.

Признаци, че черният дроб е пълен с токсини

Има навици, с които можете значително да подобрите състоянието на черния дроб и да го предпазите от бъдещи заболявания.

Пийте кафе

Умерената консумация на кафе всеки ден може да помогне на черния дроб да бъде предпазен от чернодробни заболявания. Няколко проучвания показват, че 1 до 2 чаши кафе на ден намаляват риска от рак на черния дроб. Резултатите показват също, че консумацията на кафе от пациенти с хепатит С забавя развитието на вируса, засягащ черния дроб, пише rd.com.

Избягвайте консумация на преработени храни

Храните, продавани готови за консумация в пакети, обикновено съдържат големи количества захари, трансмазнини и наситени мазнини. Високото съдържание на фруктоза и вредни мазнини омазняват черния дроб и затрудняват функциите му. Прекомерната консумация на захари кара черния дроб да ги превръща в мазнини, които складира в тъканта си. Всяка допълнителна молекула мазнини в клетките на черния дроб го води към чернодробно заболяване.

9 навика за здрав черен дроб

Опитайте да се храните в средиземноморски стил

Средиземноморската диета е една от най-здравословните в света. Тя е богата на зеленчуци, плодове, риба, морски дарове, зехтин и маслини, които са особено полезни за черния дроб. Тази диета подобрява цялостното здраве и намалява риска от чернодробни заболявания, диабет, заболявания на сърдечносъдовата система. Освен това помага в отслабването.

Свързани статии

Ограничете приема на алкохол

Алкохолът предизвиква стеатоза на черния дроб, която представлява омазняването на клетките му, за което споменахме. Колкото повече алкохол пиете, толкова повече черният ви дроб превръща захарите от алкохола в мазнини, складирани в клетките и тъканите му. Това води до цироза, рак и други чернодробни заболявания. Намалете приема на алкохол до минимум.

Яжте повече храни, богати на антиоксиданти

Храните с високо съдържание на антиоксиданти се борят с токсините в черния дроб. Такива храни са горските плодове, сливите, стафидите, портокалите, гроздето, черешите, зелените листни зеленчуци, спанакът, брюкселското зеле, броколи, червеното цвекло, лукът, чушките.

Движете се повече

Колкото повече се движите, толкова повече извеждате токсините от тялото си. Освен това чрез здравословното движение вие стимулирате кръвообращението и метаболизма, което допринася за регулиране обмяната на веществата, част от която е черният дроб.

Коментирай