Здраве и красота

6 начина да добавите повече храни с по-малко калории

Диетата за отслабване се нуждае от полезни и питателни храни, богати на важни хранителни вещества и витамини, които обаче не съдържат излишък от калории

31.08.2020г. / 04 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мечтаната фигура се постига чрез много усилия. Необходима е диета, богата на хранителни вещества и по-бедна на калории, така че да се получи по-голям калориен разход при физическа активност. Как да добавите повече храни бедни на калории в диетата си?

Заменете месото с гъби

Не е нужно да преминавате изцяло на вегетарианска или веган диета, ако не желаете това. Достатъчно е да замените няколко приема на месо седмично с подходящи заместители, които са богати на протеини, но по-бедни на калории. Такъв чудесен подходящ пример са гъбите. Те са изключително полезни източници на протеини, които обаче не добавят излишни калории към ежедневния ви прием.

Добавете повече карфиол и броколи към менюто

Броколите и карфиолът са много богати на фибри зеленчуци, които обаче съдържат много малко калории. Подходящи са за диета и е добре да бъдат включвани по-често в менюто, дори в сутрешното смути.

4 напитки за отслабване и детокс

Добавете зеленчуци към рафинираните въглехидрати

Ако не успявате да се въздържите от рафинираните въглехидрати, каквито са бялото тесто и пастата например, поне добавяйте към тях достатъчно зеленчуци. Те ще помогнат на усвояването на въглехидратите благодарение на фибрите в състава си.

Свързани статии

Добавете белтъци към закуската си

Ако си правите закуска с овесени ядки сутрин, можете да добавите белтъци към нея. Сварените яйца са страхотна закуска с много протеини, полезни мазнини и витамини, но са калорични. Ако отделите жълтъците и консумирате само белтъците, ще получите не по-малко полезни хранителни вещества, но без да са натоварени с прекалено много излишни калории.

Смутита за отслабване, които са и много полезни

Наблегнете на супите

Зеленчуковите супи са не само полезни, но и по-бедни на калории от останалите типове ястия. Ако те заемат по-централна част от ежедневното ви меню, калорийният ви прием ще спадне и ще отслабнете по-лесно.

Включете ферментирали храни

Ферментиралите храни са бедни на калории и много богати на фибри, както и полезни бактерии за чревната флора. Кисело зеле, кисели краставички и всякакви подобни ферментирали зеленчуци са чудесни за диета.

Коментирай
Свободно време