Здраве и красота

Витамини и минерали, намаляващи менструалните неразположения

Вижте кои храни са богати на тях

06.08.2020г. / 14 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Неразположенията, които изпитваме по време на предменструалния период, както и в самите дни на месечния цикъл, могат да се влошат поради недостига на някои витамини и минерали. Така например, когато в организма има дефицит на витамини от групата В, тогава сме по-раздразнителни, усещаме умора...

Кои други хранителни вещества са важни за женското здраве по време на менструация?

Магнезий

Магнезият е един от най-важните минерали за женското здраве, особено в периодите около месечния цикъл. Той може да помогне за намаляване на спазмите в корема, мускулните спазми като цяло, за баланса на настроенията. Освен чрез хранителни добавки, магнезий можем да си набавим и консумирайки някои полезни храни, подходящи и за нашата диета. Добри примери за такива храни са тиквените семки, спанакът, сьомгата, зелето и кафявият ориз.

Как да се храним през различните фази на менструалния цикъл

Желязо

Още един важен минерал за жените. Неговият дефицит може да доведе до анемия. Както знаем, по време на месечния цикъл, нивата на желязото са по-ниски. Ето защо в онези дни е важно да си набавяме достатъчно от него. Така ще намалим риска от умора, отпадналост.

Хемоглобинът е вид протеин, който съдържа желязо и е отговорен за преноса на кислород в цялото тяло. Ниските нива на хемоглобина се свързват с дефицит на желязо, което води до дефицит на енергия и други неразположения. Добавете към диетата си повече смокини, сушени кайсии, сусамов тахан, листни зеленчуци, червено месо, черен дроб, риба, яйца.

Храни, облекчаващи всеки симптом при менструален цикъл

Цинк

Цинкът е минерал, който играе важна роля в синтеза на хормони, включително естроген и прогестерон. Той е важен за процеса на менструацията, важен е за нейната редовност, намалява риска от поликистоза, намалява болките по време на цикъл.

Свързани статии

Действа противовъзпалително, блокира излишните количества на тестостерон и кортизол, спомага за по-доброто състояние на кожата, намалявайки появата на пъпки. Кои храни го съдържат в по-големи количества, вижте тук.

Омега – 3 мастни киселини

Болки в корема, главоболие... Все симптоми свързани с месечния цикъл, които често се дължат на възпалителен биохимикал, наречен простагландин. Полезните омега-3 мастни киселини имат противовъзпалително действие. Добавете към менюто си повече риба, орехи, смляно ленено семе, сусамов тахан. Те са отлични източници на мастните киселини.

Снимка: iStock

Коментирай
Свободно време