Здраве и красота

Хидратиращи напитки за летните жеги

Вкусни и полезни

21.08.2020г. / 11 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки сезон си има своята специфика на хранене. Ако през есенно-зимните месеци, хапваме повече картофи, ориз, меса, зимнина, то през лятото предпочитаме свежи и леки за храносмилане продукти. Правилният избор на храни и напитки е много важен, за да бъдем добре хидратирани, енергични, да намалим риска от топлинен удар. Вижте няколко хидратиращи напитки, които ще ви спасят в летните жеги.

Смутита

Смути напитките са предпочитани от много хора през летния сезон. Голяма част от нашия дневен прием на вода е от храните, които консумираме. Както знаем, най-хидратиращите храни са плодовете и зеленчуците. Добри примери за такива са домати, краставици, диня, пъпеш, праскови. С тях може да си направите вкусни смути напитки, към които да добавите по желание спирулина, сурови ядки, ленено семе, протеин на прах, натурално какао, листа мента и други. Може да ги приготвите само с вода или с кокосово мляко, кисело, прясно. Те ще ви хидратират, заситят и осигурят нужната енергия.

Домашен студен чай от хибискус

Какво по-освежаващо през лятото от домашен леден чай от рубиненочервен хибискус. Всичко, което трябва да направите е да сварите чая както обикновено, да го охладите добре и по желание да му добавите ментови листа, мед, лимон. Вкусният чай има редица ползи за здравето. Редовната му консумация спомага за намаляване на кръвното налягане, спомага за контрола на холестерола, благоприятства здравето на бъбреците и черния дроб.

Друга добра алтернатива е сиропът от бъз. Тук може да видите рецептата за него.

7 храни, които ни карат да изглеждаме по-млади

Прясно и кисело мляко с ниска масленост

Още едни напитки за добра хидратация и разхлаждане са чаша студено прясно мляко или хубав студен айрян. Когато се потим, тялото ни губи много електролити. От друга страна, чаша прясно мляко с по-нисък процент масленост ни осигурява калций, витамин D, протеини, магнезий, натрий. Така не само се чувстваме освежени, но и намалява рискът от дефицит на важни минерали и витамини.

Свързани статии

10 важни здравословни ползи от кокосовата вода

Кокосова вода

Ако все още не сте опитали кокосова вода – направете го. Вече в много магазини може да се намери тази вкусна, полезна и освежаваща в летните жеги напитка. Кокосовата вода е подходяща и за приготвяне на смути. Има ниско съдържание на въглехидрати, но ще ви осигури електролити. С нея може да заместите спортните напитки за възстановяване след тренировки. Консумацията ѝ спомага за баланса на кръвното налягане и кръвната захар, облекчава главоболието, подобрява храносмилането.

Коментирай