Здраве и красота

7 места, които да не пропускате да намажете с крем против слънце

Слънцезащитните лосиони трябва да се нанасят по всяко кътче на кожата, а често забравяме тези критични места

12.08.2020г. / 12 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Защитата от слънчевите лъчи през лятото е изключително важна. Нанасянето на слънцезащитен крем с висок фактор на защита, когато сме на плаж, е задължително. Горещо се препоръчва употребата на защитни кремове и лосиони и в останалото време през лятото, дори когато не сме на море или в планината. Слънчевите лъчи са изключително силни през топлия сезон, а ние ходим съвсем леко облечени в жегата с доста открити места по кожата, които могат да пострадат от вредните UV-лъчи.

Чести грешки при употребата на слънцезащитни продукти

Когато нанасяте слънцезащитен крем на плажа вероятно наблягате на ръцете, краката, деколтето, гърба и корема. Възможно ли е да пропускате и други важни места? Да! Вижте кои са те.

Скалп

Ако не сте забелязали, скалпът също страда от слънчевите лъчи. Вероятността да изгорят изложени на слънцето части от него е голяма. Най-често това се случва на местата, където косата е разделена на път или около и над челото. Не забравяйте да намажете и там.

Ушите

Ушите са много уязвими на изгаряния. Те изгарят не само докато сте на море, но и в планината. Не забравяйте да ги намажете обилно с крем против слънце всеки път, когато се излагате на слънчева светлина.

Кой е най-добрият слънцезащитен крем?

Устни

Устните са много нежни. Кожата им наподобява тази на гърдите и е изключително податлива на увреждания от UV-лъчите. Задължително е да използвате балсам за устни със защитен фактор през лятото, особено ако сте на плаж.

Клепачи

Колко често мажете клепачите си със слънцезащитен крем? Вероятно повече от вас изобщо не ги мажат. Кожата на клепачите е много тънка и уязвима. Това допринася и за увеличаване на риска и за очите, които също са в сериозен риск от меланом. Мажете клепачите винаги с възможно най-високия фактор, който да ги защити.

Как да избираме слънцезащитен крем?

Врата и шията

Това, че главата ви хвърля сянка върху деколтето и под брадичката ви не означава, че това защитава шията и врата ви. Не ги забравяйте, защото са не по-малко уязвими от останалите части на тялото.

Крака

Краката, пръстите и стъпалата са много важни и често забравяни от плажуващите. Неслучайно те изгарят доста, особено докато лежите на пясъка. Винаги ги мажете преди да сте ги намокрили и да е полепнал пясък по тях.

Как да изберем точния слънцезащитен лосион

Ръце и нокти

След като се намажете не забравяйте да обработите и самите ръце. Ноктите също са уязвими и податливи на поява на меланом. Затова винаги мажете дланите и ръцете откъм горната им страна. Не пропускайте всяко кътче от тях.

Коментирай