Здраве и красота

4 ползи от бобовите храни

Защо са толкова полезни

10.08.2020г. / 16 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бобовите храни са много полезни. Въпреки че са печално известни с предизвикването на газове в корема, те имат много важни здравословни въздействия върху организма, заради които заслужават специално внимание. Те са чудесна растителна храна, богата на фибри и сложни въглехидрати, които намаляват риска от диабет и сърдечносъдови заболявания. Различните видове бобови растения доставят различни хранителни вещества, витамини и минерали на организма. Заради това менюто ни трябва да включва разнообразие от различни видове бобови, за да се възползваме от цялата палитра ползи и блага, които предлагат.

Здравословни ползи от консумацията на бобови растения

Кои са най-важните ползи за здравето и организма от бобовите храни?

Изключително високо съдържание на фибри

Фасулът и лещата например, са прекрасни източници на огромно количество фибри, които при повечето хора липсват. Само в 1 чаша боб се съдържат около 11 грама фибри. При някои сортове боб количеството може да достигне до 17 грама за 1 чаша. Това е напълно достатъчно, за да се заситите задълго, да стабилизирате нивата на кръвната захар, да накарате храносмилателната система да заработи добре и да намалите холестерола.

Рискове за здравето от бобовите култури

Бобовите са пълни с антиоксиданти

Когато се споменат антиоксидантите вероятно се сещате първо за зелените листни зеленчуци, горските плодове, ярко оцветените плодове и зеленчуци. Това е така, но в бобовите също се намира завидно количество от важните съединения. Бобовите доставят и много витамини и минерали на организма, заради което заслужават специално място в диетата.

Бобовите са отличен източник на растителни протеини

Ако сте ограничили или изключили месото и животинските продукти от менюто си, обърнете се към бобовите. Те ще ви доставят необходимите протеини, от които организмът ви се нуждае, за да функционира правилно. Най-богати на протеини са черният боб, соята, бобовите зърна от бъбрековидните сортове, зелен маслен боб.

6 храни, които прочистват организма от токсините

Бобовите осигуряват изобилие от минерали

Всички бобови растения са изпълнени с богата палитра от минерали. Сред тези с най-високо съдържание в повечето видове бобови са мед, цинк, калий, желязо, магнезий. Всички те са важни за обмяната на веществата, за транспорта на кислород чрез кръвта, за провеждането на нервни импулси от нервната система към мускулите.

Коментирай