Здраве и красота

4 подправки при артрит

Облекчават болките

24.08.2020г. / 04 58ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храната, която консумираме ежедневно, оказва влияние върху нашето здравословно състояние. Ако страдате от артрит, е много важно да съобразите менюто си с това. Има храни, които могат да влошат неразположенията, но за щастие, има подправки, които могат да ви помогнат да се чувствате по-добре. Вижте кои да добавите към ежедневното си меню.

Чесън

Чесънът е вкусно и ароматно допълнение към почти всяко пикантно ястие. Подобно на кромид лука и праза, той съдържа диалил дисулфид. Това е противовъзпалително съединение, което ограничава действието на цитокините, предизвикващи възпаление. Редовната консумация на чесън намалява възпалението и спомага за намаляване риска от увреждане на хрущяла в резултат на артрит.

Сок за силни кости и повече енергия

Куркума

Куркуминът е активното вещество в подправката куркума, която все по-често добавяме към менюто си. Освен че се смята, че намалява риска от рак, консумацията на куркума има значителни ползи при артрит. Куркуминът в нея блокира възпалителните цитокини и ензими, намалявайки не само болките в ставите, но и подуванията, които са характерни при артрит.

6 неща, които се случват, ако ядете твърде много месо

Джинджифил

Суперподправка, която съдържа биохимикали, които блокират пътищата на възпалението в тялото. Наред с неговите противовъзпалителни свойства, някои изследвания показват, че джинджифилът може да намали и симптомите на остеоартрит. За предпочитане е да ползвате пресен корен от джинджифил, но ако не намерите, може и сушен. Джинджифилът е чудесен за приготвянето на чай, супи, за повече пикантност в ястия.

Свързани статии

Канела

Подобрява настроението, подпомага метаболизма, спомага за контрола на кръвната захар, но и подправка, която се препоръчва, ако страдате от артрит. Канелата съдържа канелалдехид и канелена киселина, които имат антиоксидантни свойства, инхибиращи увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. За да облекчите неразположенията в резултат на артрит, добавяйте от нея към вашите напитки, като мляко, чай, кафе, смути.

Коментирай