Здраве и красота

Поява на сърбеж в краката при тичане – опасно ли е?

Кога е нормално и кога трябва веднага да спрете да тичате

01.09.2020г. / 05 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тичането е чудесен начин да се раздвижите, да поддържате добра форма и да изгорите излишните калории. То може да е любимата ви тренировка, защото ви кара да се чувствате добре заради прилива на ендорфини. Но като тренировка на открито при джогинга много неща могат да се объркат – да ви заболят коленете, да се развърже връзката на маратонката и да паднете, да завали проливен дъжд и да съсипе всичко точно по средата. 

Всичко това е очаквано и възможно, и всеки бегач го знае, но изведнъж ви се случва нещо, за което не сте подозирали – появява се внезапен сърбеж по краката ви. 

На какво се дължи сърбежът по краката по време на тичане, особено в долната им част? 

Сърбеж по краката се случва най-често при по-неопитните бегачи. Дължи се на разширяване на капилярите в долните крайници вследствие на повишения приток на кръв в краката. 

„Ако мислите за кръвоносните си съдове като за пътища в някой град, когато започнете да тичате, по кръвоносните ви съдове се случва засилен трафик подобно на трафика в големите градове. Това предизвиква задръствания“, казва доктор Джеф Бърнс, изследовател в лабораторията към Университета в Мичиган пред сайта self.com. 

Според него, кръвоносните съдове се разширяват заради повишеното кръвоснабдяване, което води до упражняване на механичен натиск върху нервната система в мускулите. Нервите имат рецептори за натиск, които изпращат сигнали на мозъка, които той разчита като сърбеж, подобен на полазване или ухапване от насекомо. 

Това е една от първоначалните реакции на тялото към бягането. Обикновено се случва при по-начинаещи бегачи, но се случва и при ултрамаратонци, при които натоварването е изключително голямо. 

Най-често сърбежът при тичане се проявява в горещо време, в мъгливо или дъждовно време и се дължи на по-рязкото повишаване на вътрешната температура, която контрастира с тази на околната среда. 

Смята се, че появата на сърбеж по краката при тичане е безобидна странична реакция от физическото натоварване при този тип кардио тренировка. 

Сърбежът може да се сметне за рисков и да се наложи търсене на лекарска помощ, ако е придружен със стомашни спазми, главоболие, подуване на лицето, диария, поява на уртикария. Всички тези признаци подсказват за потенциално опасни здравословни проблеми, които изискват да преустановите тренировката незабавно. 

Коментирай