Здраве и красота

Признаци, че ядете твърде много сирене и кашкавал

Млечните продукти са полезни, но в разумни граници

22.09.2020г. / 05 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сиренето и кашкавалът са част от традиционната ни трапеза. Те са любим продукт в редица кухни по света. На някои места са и особен деликатес. Сиренето с всичките му производни е невероятно вкусен продукт, който има и своите ползи за организма. То е източник на минерали, мазнини и протеини. Млечните продукти са не просто вкусни, но и съдържат ценни вещества, от които тялото ни се нуждае, но при едно условие – консумираното количество да умерено. 

С любимите си храни е лесно човек да прекали. Така е и със сиренето и кашкавала. Те могат да присъстват във всяко хранене, да бъдат прибавени към всяко ястие или салата, и така дневният им прием да надвиши значително допустимите граници. 

Какво се случва в тялото, когато спрете млечните продукти?

Когато човек консумира прекалено много млечни продукти, това се отразява зле на здравето му. Започват да се появяват признаци, които подсказват за това. Ето кои са те.

Високо кръвно налягане

Млечните продукти са много наситени със соли. Те предизвикват задържане на течности от организма, което води до повишаване на кръвното налягане. Освен това, сиренето и кашкавалът повишават холестерола, което създава условия за стеснение на кръвоносни съдове. Това води до повишаване на кръвното налягане. 

Напълняване 

Сиренето и кашкавалът са калорични храни. Освен това са богати на голямо количество мазнини. В тях се съдържат и въглехидрати. Всички те в големи количества причиняват напълняване. 

Запушване на носа 

Ако имате симптоми на запушен нос без да сте настинали или болни, това може да е алергична реакция към прекомерната консумация на млечни продукти. Те провокират производството на хистамини от организма, които предизвикват отключването на симптоми на алергия, един от които е запушеният нос.  

Поява на главоболие 

Секретирането на големи количества хистамин може да доведе и до поява на силни и чести главоболия. Ако ги забележите след консумация на сирене и кашкавал, те може да са причината за този симптом. 

Киселини 

Прекаляването със сиренето може да предизвика стомашни киселини. Честата консумация на млечни продукти, особено в по-големи количества, предизвиква стомашен дискомфорт, увеличава производството на киселини в стомаха и утежнява заболявания, като киселинен рефлукс, гастрит, язва. 

Коментирай