Здраве и красота

Упражнения за мозъка, с които да избистрите ума си

Тренировки и практики, които са полезни за мозъка

23.09.2020г. / 19 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да сме силни и здрави е важно да имаме не само здраво тяло, но и здрав дух. А здравият дух се тренира. Вярвате или не, мозъкът ви се нуждае от упражнения, за да бъдат съзнанието и умът бистри, свежи, млади за по-дълго и да ви бъдат максимално услужливи.

Мозъчните упражнения, особено тези преди работа, могат да помогнат да прекарате деня си пълноценно, да сте продуктивни, съсредоточени, с остра памет и ум като бръснач. Тренировките за мозъка повишават гъвкавостта на ума, подобряват мисленето, правят ви по-креативни.

Какво прави мозъкът по време на сън?

Какви са подходящите упражнения за мозъка, които да направят ума ви по-бистър?

Разпускайте с четене

В днешния забързан свят рядко ни остава време за четене, а особено трудно се оказва да запомните нова информация. Отпускането и съсредоточаването в четенето, тоест съзнателното и целенасочено четене помага да отърсите ума си от всичко, което ви занимава в ежедневието. Това подобрява паметта и услужливостта на ума ви. Всъщност няма значение дали ще четете книга, вестник или някаква онлайн статия. Важното е да се съсредоточите в информацията, която получавате. Обогатяването на мозъка със съзнателно попиване на нова информация го тренира и развива.

Силата на мозъка: как да го предпазим от бъдещи заболявания

Правете упражнения

Физическите упражнения са важни не само за тялото, но и за мозъка. При тренировка се отделят вещества, които стимулират работата на мозъка. Кръвообращението се подобрява, което от своя страна доставя достатъчно кислород и хранителни вещества до него.

Медитирайте

Някои изследвания, за които сайтът thehealthy.com споменава, констатират, че амигдалата, специфичен център в мозъка, който направлява способността ни да реагираме бързо, контролира страха и тревожните емоции, намалява способността на мозъчните клетки да функционират, ако сме подложени на стрес. Медитацията е един чудесен начин за противодействие на стреса. След практикуване на медитация мозъчните клетки подобряват функциите си, правят ни по-осъзнати и способни да правим крачка напред. Освен това се чувстваме по-малко осъдителни, по-малко реактивни и гневни.

5-те най-абсурдни, но и най-разпространени митове за мозъка

Слушайте класическа музика

Класическата музика има доказани полезни и успокояващи за мозъка въздействия. Тя подобрява продуктивността, прави ни по-съсредоточени, отнема голяма част от товара, който стресът причинява. Слушането на класическа музика, докато правите нещо сутрин преди работа или докато вършите служебните си задължения, прави мозъка ви здрав и дееспособен.

Коментирай