Здраве и красота

Знаци, че консумирате твърде много захарни изделия

Обърнете внимание на тялото си

24.09.2020г. / 11 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Напълняване, продължително потене, задържане на излишни течности... Това са само част от признаците, че в менюто ви има твърде много сладкиши, подсладени напитки и захар под всякаква форма. По кои други начини тялото ви сигнализира, че е време за промяна?

Постоянна умора. Консумацията на захарни изделия дава на тялото бърз прилив на енергия, но не след дълго започваме да ставаме по-сънливи. За да възстанови баланса, панкреасът отделя големи количества инсулин, сигнализирайки на клетките ви да използват захарта като гориво.

Трудност при концентрация. Захарта не ни помага да бъдем по-будни, а намалява бдителността за продължителен период 60 минути след консумация.

4 вида мазнини за отслабване

Депресивно настроение. Когато консумирате подсладени напитки и захарни изделия, вашето тяло трудно усвоява витамин В, който е важен за нашето добро настроение. Дефицитът на витамина може да ви накара да се почувствате по-депресирани.

Честа жажда. Още един признак, че консумирате твърде много захар е продължителната жажда след консумацията на храни, които я съдържат.

Грешки в големината на порциите, от които напълнявате

Имате чести главоболия. Още един знак, чрез който тялото ви подсказва, че е време да ограничите консумацията на захар е главоболието, което не е провокирано от други фактори.

Кожата ви е вяла и някак състарена. За съжаление, любимите ни сладкиши и подсладени напитки карат кожата да остарее преждевременно. Тя губи своята еластичност, свеж вид.

Какво да ядете при различни неразположения

Постоянен глад за захарни изделия. Колкото по-често хапвате десерти, толкова повече ще се пристрастявате към тях. Пиковете и спадовете на кръвната захар и инсулина ви карат да търсите още и още захар под различна форма, за да презаредите енергийните си нива.

Диария. Захарта определено вреди на здравето на храносмилателната система и честата консумация на захарни изделия може да доведе до образуването на газове, подуване на корема и диария.

Безсъние. Ако редовно страдате от безсъние, помислете колко често и в какви количества консумирате захарни изделия. Според проучване, високогликемичните храни са рисков фактор за появата на безсъние.

Свързани статии

Постоянен глад. Ако често ви се хапва какво ли не и особено след като сте изяли любимата си вафла, това е още един показател, че консумирате твърде много захарни изделия.

Болки в ставите. Консумацията на захарни изделия повишава възпалителните процеси в тялото. Ако страдате от артрит, намалете до минимум консумацията на захар, за да намалите и болките в ставите.

Високо кръвно налягане. Знаем че консумацията на сол и мазни храни, повишава стойностите на кръвното налягане, но според учени, честата консумация на захарни изделия също може да доведе до такова покачване.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време