Здраве и красота

Диета при синдром на неспокойните крака

Кои храни трябва да избягвате

24.09.2020г. / 15 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Усещане за тежест и болка в краката, желание да ги допрем до нещо хладно, да ги раздвижим... Всичко това подсказва за синдрома на неспокойните крака, известен също като болест на Willis-Ekbom. Причините за появата са различни – бременност, наднормено тегло, задържане на излишни течности, някои заболявания, дефицит на хранителни елементи, прием на някои медикаменти и други. Храненето е от съществено значение, за да се намали честотата на проявление на синдрома. Какво трябва да знаете за него?

Добавете към менюто си храни, които са богати на желязо

Според „National Heart, Lung, and Blood InstituteTrusted Source“, някои състояния като бъбречна недостатъчност, периферна невропатия, диабет, болестта на Паркинсон, могат да повлияят на нивата на желязо в организма, а неговият дефицит се свързва със синдрома на неспокойните крака.

Ето защо добавете към менюто си повече храни, богати на минерала, като червено месо, свински черен дроб, спанак и други тъмни листни зеленчуци, сушени плодове, морски дарове и други. Също така не забравяйте за пресните плодове и зеленчуци, тъй като те съдържат витамин С, който е важен за усвояването на желязото.

С кои храни да намалите мускулните крампи

Осигурете си фолиева киселина и магнезий

Други важни хранителни вещества, които ще ви помогнат да намалите неразположенията свързани със синдрома на неспокойните крака са фолиева киселина и магнезий. Те са от решаващо значение за правилното свиване на мускулите и проводимостта на нервните импулси. Тук може да видите кои храни съдържат високи количества фолиева киселина, а тук – кои са богати на магнезий.

Свързани статии

Кои храни трябва да избягвате при синдром на неспокойните крака, тъй като могат да влошат състоянието?

По възможност, намалете до минимум консумацията на захарни изделия, газирани напитки, кофеинови напитки, пържени и преработени храни, колбаси, сол, храни, които съдържат глутен.

Други промени, които могат да ви помогнат дългосрочно да се чувствате добре са:

  • отказване от тютюнопушенето;
  • редовна физическа активност;
  • леки масажи;
  • ограничаване на консумацията на алкохол, особено преди лягане;
  • вечеряйте с по-леки храни;
  • поддържане на здравословно тегло.
Коментирай
Свободно време