Здраве и красота

5 причини да започнете да скачате на въже

Защо това е невероятно полезна тренировка

02.10.2020г. / 08 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Повечето от нас свързват скачането на въже с детството. То обаче е една прекрасна тренировка, която дава много ползи за здравето, укрепва мускулите, ускорява метаболизма и прави чудеса с фигурата и издръжливостта.

Скачането на въже съчетава всичко, от което се нуждаете, за да изваете силуета си и да подобрите издръжливостта си. То съвместява кардио тренировките със силовите тренировки, изгражда всички групи мускули и не изисква кой знае какво оборудване или посещения на зала. Можете да тренирате с въжето и у дома.

6 причини да замените тичането със скачане на въже

Ето 5 ползи от тренировките с въже

Получавате тренировка за цялото тяло

Скачането на въже, за разлика от много други тренировки, въздейства върху цялото тяло. То стяга мускулите в горната и долната част на тялото. Действа тонизиращо дори за коремните мускули, при които също се оказва напрежение. Освен че се тренират всички групи мускули, скачането на въже е и кардио тренировка, която подобрява кръвообращението и осигурява добро снабдяване на тъканите с кислород.

Подобрява координацията

Когато скачате на въже, използвате мозъка си и тялото си, които в съвместната си работа правят движенията ви възможни. При скачането на въже се развиват координацията, балансът на тялото. Това прави тази тренировка полезна за всички възрасти. Проучване, публикувано в списание Journal of Sports Science & Medicine показва, че двигателните умения на деца и възрастни се подобряват след тренировки със скачане на въже.

Защо скачането на въже е страхотна тренировка?

Подобрява здравето на сърцето и белите дробове

Скачането на въже е аеробна тренировка. Тя ускорява пулса и учестява дишането. Кардиото прави всички групи мускули по-здрави и допринася за нормалния пренос на кислород и хранителни вещества до тъканите, което ги захранва и подкрепя. Достатъчно е да скачате на въже 1 минута, за да ускорите пулса си. С всяка следваща минута ползите се увеличават. Тъй като затлъстяването в млада възраст е свързано със сърдечносъдови заболявания по-нататък в живота, скачането на въже може да помогне за предотвратяването им още от детска възраст или поне за намаляване на риска от тях.

Свързани статии

Подобрява мозъчната функция

Пропускането на тренировки, които ускоряват дишането и кръвообращението, е грешка, която може да даде основи за по-нататъшни проблеми с мозъчната функция, паметта, концентрацията, както и да даде почва за развитие на дегенеративни изменения в мозъчната кора, деменция, болест на Алцхаймер. Скачането на въже ускорява пулса и стимулира кръвообращението, което е от огромно значение за функциите на мозъка и неговото здравословно състояние.

Увеличава костната плътност

Когато скачате на въже вие упражнявате натиск и напрежение върху костите. Това подобрява тяхната костна плътност, като по този начин рискът от остеопороза в бъдеще намалява. Тренировките със скачане на въже увеличават минералната костна плътност на цялото тяло, включително на гръбначния стълб.

Коментирай