Здраве и красота

Хранителни елементи за баланс на прогестерона

За повече здраве

11.10.2020г. / 10 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прогестеронът е женски полов хормон, който се синтезира в надбъбречните жлези, половите жлези, мозъка и играе съществена роля в регулирането на месечния цикъл, повишава плодовитостта, важен е за бременността. Когато нивата на хормона са занижени се наблюдава покачване на килограмите, целулит, проблеми с менструацията, възможно е да се стигне до спонтанен аборт и други. Някои хранителни вещества могат да помогнат за баланса на прогестерона. Вижте кои. Важно! Преди прием на добавки се консултирайте със специалист.

Омега-3 и 6 мастни киселини

Омега-3 и 6 мастните киселини са жизненоважни, особено по време на фазата на овулация. Има редица полезни храни, които ги съдържат, като риба, морски дарове, боб, ленено семе, тиквено семе, спанак, ядки. Тези храни ни осигуряват и протеини и магнезий, които също са от значение за синтеза на прогестерон и поддържането на хормоналния баланс.

Как да се храним през различните фази на менструалния цикъл

Храни, богати на витамини от група В

Витамини от групата В и особено витамин В6 е основно хранително вещество, необходимо за стимулиране на фоликулите, за процеса на освобождаване на здрава яйцеклетка, възпроизводството на клетките, като същевременно се поддържат оптималните нива на прогестерон. Добри източници на витамини В, са пълнозърнести храни, червено месо, морски дарове, боб, картофи, спанак, банани и други.

Кога менструалните болки са нормални и кога не?

Хапвайте повече плодове и зеленчуци, богати на витамин С

Витамин С, който е незаменим антиоксидант, е не само важен за имунитета, синтеза на колаген и по-доброто усвояване на желязото, но играе съществена роля и в синтеза и поддържането на хормоните. Витамин С се абсорбира в големи количества непосредствено преди овулацията и стимулира производството на прогестерон. Храни, които са богати на него са киви, броколи, домати, червени чушки, цитруси.

Свързани статии

Осигурете си витамин Е

Според някои западни проучвания, жените, които приемат витамина, имат увеличаване на общите нива на прогестерон. Учените определят витамин Е, като съхраняващ прогестерона агент. Добавете храни, богати на витамин Е, като ядки, спанак, сушени кайсии, авокадо, тиква, зехтин. Не забравяйте, че този витамин също е важен за здравето и красотата на кожата и косата.

Цинк

Цинкът е един от най-важните минерали, които стимулират хипофизната жлеза да освобождава фоликулостимулиращи хормони, които насърчават овулацията и също така стимулира синтеза на прогестерон. Цинкът е необходим на организма, за да използва наличния прогестерон, но също така и да поддържа здрава имунната ни система. Добри хранителни източници на минерала са тиквените семки, месо, черен шоколад, морски дарове и други.

Коментирай